Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28665127
   « Vissza

Száz éves lett a főgimnázium

 « Archívum 
2008. november 26.
 

 

                    szent istvan 100 034

Harrach Péter országgyűlési képviselő a koedukáció előtti utolsó tiszta fiú évfolyamban végzett. Mint mondta, számos kihívás éri ma az iskolarendszert, de itt képesek az erkölcsi, emberi normák szerepének visszaállítására.

 

Alapító igazgatójukra, Tímár Pálra és az ő közreműködésével épült Ajtóssi Dürer sori épületük birtokbevételének 100. évfordulójára emlékeztek a múlt pénteken a Szent István Gimnáziumban.
Tímár Pál a VII. Kerületi Külső Magyar Királyi Állami Főgimnázium 1902-ben történt alapításától 1919-ig állt az intézmény élén. Mai szóval nemcsak lobbyzott, hogy a hat helyen működő gimnázium mielőbb saját épületbe költözzön, hanem aktívan segítette is az akkor még István út 69-71 számúként ismert telekre szánt iskolát tervező páros, a Liszt Ferenc téren álló Zenekadémia munkálatait épp akkor befejező Korb Flóris és Gierg Kálmán munkáját.
Az iskola Trianont követően vette fel Szent István nevét és az 1935-ös közigazgatási reform után lett zuglói. A jubileumi ünnepségen – az alapító igazgatóról elnevezett díszteremben – dr. Weinek Leonárd, Zugló polgármestere párhuzamot vont az 1906-ban elkészült a Szent István Bazilika és az 1908-ban átadott főgimnázium kultúrtörténeti értéke között: előbbi a lelkek gondozását, utóbbi a tudást szolgálja száz éve, ugyanott.
A művésszé lett öregdiákok; a Jubileumi Szimfónikus Zenekar Kamaraegyüttesének tagjai, Varga Kata, Kovács István, Szacsvay László színészek, Rozsos István operaénekes, Mericske Zoltán zenész kedvenc darabukkal köszöntötték volt iskolájukat. Szacsvay László Kosztolányi Dezső azon versét adta elő, amit anno matematika érettségijén Pálos tanár úr költőinek hangzó, „Akkor mit tud?” – mentőkérdésére mondott a ketteséért. Megkapta. Talán ez az epizód is megjelenítette az istvános szellemet, amely a felsőoktatásra felkészített tanulók arányát tekintve tartósan ott tartja az Ajtósi Dürer sori intézményt a főváros első tíz gimnáziuma között. Itt még el tudják választani a tanszabadság tartalmát a kakastaréj frizurás, piercinges szabadosságtól.
Az ünnepi megemlékezést követően Lázár Tibor igazgató leleplezte Tímár Pál és a gimnázium épületét tervező építészek emléktábláját. V. P. G.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez