Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662721
   « Vissza

Vadászat az olimpiai bajnokra

 « Archívum 
2008. november 12.
 

 

Farkas Pétert körözi a rendőrség. Immár nem először. 2004. október 14-én például szinte teljes Észak-Pestet ellenőrzésük alá kellett vonniuk, hogy elfoghassák a marihuána-termesztéssel gyanúsított olimpiai bajnok birkózót. A nyomozók akkoriban már több hónapja figyeltek egy XVII. kerületi családi házat. Tudták, hogy az ingatlan Farkas Péternek, az UTE egykori világ-, Európa-bajnok sportolójának a nevén van. A barcelonai olimpián első helyen végzett birkózót többször is látták az épületbe bemenni, és onnan kijönni.
Amikor a gyanújukhoz elegendő bizonyítékot szereztek, lecsaptak az ingatlanra. Az épület pincéjében pedig egy több ezer tövet tartalmazó vadkender-ültetvényre bukkantak. A helyszínen talált eszközök, a szellőző, a párologtató és a világítóberendezés egyaránt azt bizonyította, hogy profikkal van dolguk. A szakértők vizsgálata szerint az ültetvény már körülbelül öt esztendeje üzemelhetett, és ezalatt minden szüret százmilliós nagyságrendű hasznot hozhatott az ültetvény tulajdonosainak. Ez utóbbival a rendőrség három személyt gyanúsított. N. Pált, Farkas Károlyt, és a barcelonai birkózó olimpiai bajnokot, Farkas Pétert. Az előbbi kettőt a XVII. kerületi családi házban fogták el a kommandósok, a sportoló testvérnek azonban sikerült egérutat nyernie. 2004. október 14-én a család XVI. és XV. kerületi ingatlanjait is szemmel tartották a rendőrök, s végül az utóbbi kerületben, a Szentmihályi úton foganasított rendőri ellenőrzés során sikerült is elfogniuk a menekülőt. A gyanúsítottak 16 hónapig voltak előzetes letartóztatásban, majd 2006. év elején a bíróság úgy ítélte meg, hogy immár szabadlábon folytathatják a védekezést.

         rakosmenti_cannabis-c

 A föld alá épített kábítószer-ültetvény öt éven át üzemelt zavartalanul a XVII. kerületben. A megismételt eljárásban a bíróság nem fogadta el a bajnok védekezését

 

Farkas Péter hazatért a rákosszentmihályi otthonába, és jó apaként megpróbált csak a családjára (a feleségére és két kisgyermekére) koncentrálni. A háttérben azonban gőzerővel dolgoztak az ügyvédek, és úgy tűnt, ennek meg is lesz az eredménye. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ugyanis első fokon bizonyítottság hiányában felmentette a kábítószer-termesztés vádja alól Farkas Pétert (aki végig arra hivatkozott, hogy ő csak a papagájait megetetni járt a XVII. kerületi házba, az ültetvényről nem tudott, a pincét egy vállalkozó bérelte, aki nem sokkal a rajtaütés előtt elhunyt), és még a két másik vádlottat is csak 2-2 éves szabadságvesztéssel (amiből ők már 16 hónapot leültek) sújtotta. Az ügyészség természetesen súlyosbításért fellebbezett, s mivel a Legfelsőbb Bíróság a peranyagokat megvizsgálva úgy ítélte meg, hogy jogos volt az ügyészség észrevétele, ezért úgy határozott, hogy az első fokú eljárást új bírókkal meg kell ismételni.
Az új bírók pedig sokkal szigorúbbnak bizonyultak. A gyanúsítottakat, a tanúkat, az ügyészeket és védőket újra meghallgatva november 3-án a következő ítéletet hozták: Farkas Péter harmadrendű vádlottat 5 év, N. Pál másodrendű vádlottat 6 év és Farkas Károly első rendű vádlottat 7 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet szerint Farkas Péternek még egy korábbi felfüggesztett egyéves börtönbüntetését is le kell töltenie. A három gyanúsított, akikkel már elhitették egyszer, hogy ez az ügy megúszható, egyszerre nagyot koppant. Akkorát, amekkorát már nehezen lehetett elviselni. Farkas Károly, mikor érezte, hogy szorul a hurok (de még az ítélethirdetés előtt) rosszullétre hivatkozva kikéredzkedett a mosdóba, majd onnan észrevétlenül eltávozott. A számára kirótt hét évről már csak a sajtóból értesülhetett. Farkas Péter se sokáig maradt, az egyik szünetben ugyanis ő is kisétált az épületből, s bár a terem előtt már a letartóztatásra várva rendőrök ültek, az olimpiai bajnok élsportoló (még szabad emberként) szintén gond nélkül távozhatott.
A bíróság körözést adott ki mindkét szökevény ellen, s bár a rendőrség azt mondta, külön egységet nem állítanak a két testvér felkutatására, azért sejteni lehetett, hogy a háttérben nagy erőket mozgósítanak majd a média érdeklődését is kiváltó esemény mielőbbi megoldása érdekében. Ennek egyébként hamar meg is lett az eredménye, az első szökevényt, Farkas Károlyt ugyanis már másnap, november 4-én 19.45-kor Vecsésen elfogták a rendőrök. A „rutinellenőrzésen” a BRFK Kábítószer Bűnözés Elleni Szolgálat és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is részt vettek. Farkas Károlyt egy vecsési családi ház előtt tartóztatták le (teperték a földre), mikor kiszállt egy autóból. Farkas Péter azonban továbbra is ismeretlen helyen tartózkodik.
Farkas Péter a magyar birkózósport egyik legnagyobb tehetsége volt. A XVI. kerületben, Sashalmon nőtt fel, és a Szent Györgyi Albert Általános Iskolába járt. A kerületből járt át Angyalföldre, a Vasas SC birkózó szakosztályába sportolni, ahonnan később a Ganz-Mávaghoz, majd a Budapesti Spartacushoz igazolt. 1988-ban még a Spari versenyzőjeként nyerte junior korosztályban az Európa-bajnoki címet. A sikert követően pedig szinte azonnal leigazolta őt az Újpesti Dózsa (később UTE). 82 kg-ban ő volt Komáromi Tibor utódja, és a fiatal versenyző meg is felelt az elvárásoknak: 1990-ben és 1991-ben egyaránt világbajnoki címet szerzett, 91-ben pedig még az Európa-bajnoki címet is begyűjtötte.

                          farkaspeter1

Farkas Péter, a magyar birkózósport egyik legnagyobb tehetsége a XVI. kerületben nőtt fel


1992-ben Barcelonában az első számú esélyese volt a súlycsoportjának, és ő tudott is élni ezzel az eséllyel. Könnyedén és látványosan birkózva verte meg az ellenfeleit, majd a döntőben a győzelmét követő örömében még a bírót is a feje fölé emelte. A dobogón állva is mókázott, többek között a fotósoknak pózolva harapással ellenőrizte az aranyérem valódiságát. Az a harapás pedig védjegyévé vált, és azóta nagyon sokan próbálták már meg utánozni őt. Az 1996-os atlantai olimpia már nem úgy sikerült a számára, ahogy azt eltervezte (17. lett), és sokan már leírták őt. Abban az évben azonban még egyszer megrázta magát, és az Európa-bajnokságon sikerült egy ezüstérmet begyűjtenie. Aztán visszavonult. A bajok ezt követően kezdődtek: állítólag rossz társaságba keveredett, és egyszer pénzbehajtás és önbíráskodás miatt vizsgálat is indult ellene. Akkor ejtették a vádakat, de már ekkor látszott, hogy nehezen jön ki a rendőrökkel, és nehezen békél meg a törvényekkel.
Több kisebb-nagyobb ügynek is részese volt, a leg(vissz)­hangosabb eset azonban 2002-ben történt, amikor egy szabálytalan parkolás miatt vitába keveredett egy intézkedő rendőrrel, melyet úgy oldott meg, hogy beült a volán mögé, kihajtott a parkolóból, és eközben a járművet a védtelen rendőrre irányította. Elütni természetesen nem akarta áldozatát, biztos volt benne, hogy az elugrik előle. Így is történt, a rendőr megúszta, Farkas Péter elhajtott, majd hivatalos személy elleni erőszak kísérlete miatt két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Amennyiben elfogják – már pedig erre igen nagy esély van – hosszú időre lemondhat a szabad életről. A magyar törvénykezés furcsaságának köszönhetően azonban ez a legutóbbi szökése nem számít majd súlyosbító körülménynek. Őt ugyanis távollétében ítélték el, amikor elment, azt még szabad emberként tette. (M)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez