Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.27. szombat
Zita, Mariann
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28840073
   « Vissza

A jókaisok és a hermanosok Rechnitzben

 « Archívum 
2008. november 26.
 

 

2008. november 7-én este egy autóbusznyi gyerek jókedvű német énekétől zengett a Tiszakömlő utca. De nem vendégek érkeztek. Izgatott magyar szülők várták türelmetlenül rég nem látott csemetéiket, akik viszont nem akartak leszállni a buszról. Pedig jó régen rajta ültek már, hiszen az ausztriai Rechnitztől (Rohonctól) Budapestig igen hosszú az út! Egy hetet töltött a csoport ugyanis német nyelvi táborban, Horváth-Szabóné Tamás Andrea, Sinka Márta és Tóthné Bacsa Mária tanárnők vezetésével.
A történet november 3-án reggel indult, amikor 30 jókais és 15 hermanos diák ült várakozással telve a buszban. Rögtön az elején volt alkalmunk az ismerkedésre, hiszen az autópályán három órás dugóba keveredtünk, de végül is röpke 6 és fél óra alatt Kőszegre, a szállásra érkeztünk. És ezzel megkezdődött a nagy kaland…
A legizgalmasabb az volt, hogy erre a hétre osztrák diákokká válhattunk. A délelőttök Ausztriában, Rechnitzben, a Hauptschulén (felső tagozatos iskola) teltek. Mindennap 3 órát az ottani gyerekekkel együtt, osztrák tanárok irányításával tanultunk.

         nemettabor167

Már az elején tele voltunk kérdésekkel: milyen az osztrák iskola? Milyenek a gyerekek? Lesznek-e a barátaink? Tudunk-e velük beszélgetni? Szigorúak-e a tanárok? Az ötödik nap végére minden kiderült. Az ottaniak is végtelenül kedvesek, türelmesek és segítőkészek. A gyerekek pedig ugyanolyanok, mint a magyarok... A beszélgetés már a második naptól nem okozott semmilyen problémát. Pénteken mindenki e-mail címekkel, telefonszámokkal, és a tartós barátság ígéretével indult haza.
A legélvezetesebbek mégis a délutánok voltak, amikor bejártuk a környéket, ismerkedtünk Kőszeggel. Átbicikliztünk Lockenhausba (Lékára), ahol a vár udvarán kipróbálhattuk a gólyalábakat, sakkoztunk a parkban, tekéztünk, játszottunk és kellemesen elfáradtunk. Az izomlázunkat Bükfürdőn, termálvízben kezeltük. Túléltük a gyöngyösfalui kalandparkot is, ahol mindenki bizonyíthatta ügyességét, állóképességét, bátorságát.
A kultúráról sem feledkeztünk meg. Eisenstadtban (Kismartonban) megtekintettük a híres Esterházy-kastély termeit, itt alkotott Haydn, és minket is megérintett a múlt. A klasszikus zene óriásának muzsikájából a világ legjobb akusztikájú koncerttermében kaptunk ízelítőt.
Mindenki sajnálta, hogy szinte szempillantás alatt eltelt az öt nap, visszafelé már a következő évi programot tervezgettük.
Köszönjük a kerületi Oktatási Bizottság és a Tiszakömlő Általános Iskola Alapítvány támogatását, amivel lehetővé tették utunkat, valamint a két iskola igazgatójának a szíves segítségét.
Tóthné Bacsa Mária

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez