Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.25. csütörtök
Márk, Márkó, Márkus
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28818466
   « Vissza

Szobrot kapott a legenda

 « Archívum 
2008. október 30.
 

 

 

Szobrot kapott a legenda
Papp László végre szobrot kapott. Megérdemelte. A 2003. október 16-án elhunyt sportember sportolói és edzői pályafutása alatt tett annyit a hazáért, hogy ezt az apró gesztust megkaphassa. Tette ezt annak ellenére, hogy azok közé a sportolók közé tartozik, akit a rendszer félreállított. Pontosabban: gátolt abban, hogy tehetségéhez mérhető sikereket elérhessen. Az 1948-ban Londonban, 52-ben Helsinkiben és 56-ban Melbourne-ben egyaránt olimpiát nyert sportoló profiként azért nem érvényesülhetett, mert azt az akkori államvezetés nem engedélyezte számára. Papp László 29 mérkőzést vívhatott hivatásos öklözőként. Ebből 27-t megnyert, két mérkőzése pedig döntetlenre végződött. Tehát profiként is veretlen maradt, de csak Európa-bajnoki címig jutott (igaz, ahhoz hatszor is), a világbajnoknak járó övért már nem szállhatott ringbe. A hétszeres magyar bajnoki címmel és 300 győztes meccsel büszkélkedő öklöző edzőként is nagyon eredményes volt.

              szoborav024

Papp Lászlót nagyon sokan szerették. A szókimondásáról, őszinteségéről mind a mai napig anekdotákat zengnek. Egyik barátja, Fekete Géza szobrászművész, egy baráti beszélgetés alkalmával 1974-ben megmintázta a portréját, majd bronzból a kész formát is kiöntötte. A szobor azonban 34 éven keresztül háttérben volt, s Papp Laci (mert őt mindenki csak így hívta) életében nem is került elő. 2008. október 15-én azonban ezt az adósságát is törlesztette a magyar állam. A róla elnevezett zuglói sportaréna aulájában ugyanis felavatták a 34 évvel ezelőtti Papp Lászlóról készült szobrot. Az eseményre nagyon sokan kíváncsiak voltak. Több kerület (köztük a házigazda XIV. is) a legmagasabb szinten képviseltette magát, de az eseményen jelen volt az ökölvívó-társadalom apraja-nagyja, a jelenlegi sportvezetés, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Olimpiai Akadémia, és számos sportág képviselője is.
A szoboravatón, melyre az ötödik születésnapját ünneplő Papp László Sportaréna aulájában került sor, az ünnepi beszédet dr. Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter tartotta. A kormány tagja kihangsúlyozta, hogy „ezzel a szoborral régi adósságát törleszti az állam afelé az ember felé, aki öt éve immár a mennyei ringben osztja a pofonokat. Papp László szegény családból származott, számára az ökölvívás a megélhetést is jelentette. Nem csak a saját megélhetését, hanem a családjáét is. Aztán, ahogy teltek az évek, és egyre sikeresebb lett, már nem csak önmagáért, nem csak a családjáért, hanem a nemzetéért is bunyózott. Mindig is tehetséges öklöző volt, de ez kevés lett volna a sikerhez, az eredmények eléréséhez szükség volt a kitartására és a szorgalmára is. Hívták őt az elegancia nagymesterének, a dinamitöklű magyarnak is, de leginkább az igazi sportember név illett rá. Ez a szoboravató egyben jelképes esemény is, hisz négy év múlva Londonban újra olimpia lesz, nekünk pedig a felemelkedéshez olyan eseményekre van szükségünk, amelyek összetartanak és nem pedig szétválasztanak bennünket.”
Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke még hozzátette, hogy „Papp László ringsegédjének lenni is jó érzés volt, mert a mester egyszerű, tiszta ember volt, aki mindent alárendelt a sportnak, az ökölvívásnak. Számomra a második apát jelentette, akinek minden mozdulata, minden cselekedete és minden mondata a jobbítás szándékát tükrözte.” Csötönyi Sándor mellékesen megjegyezte, hogy ha már a sportaréna Papp Laci nevét vette fel, nem csak az aulában kellene szobrot avatni, hanem az épület homlokzatán is fel kellene tüntetni ezt a nevet. „Remélhetőleg ez a vágyam is hamarosan teljesülni fog.”

               szoborav018

A szoboravatásra mindenesetre sor került. Fekete Géza alkotását az önkormányzati miniszter és az ökölvívó-szövetség elnöke közösen leplezte el. Az esemény alatt a KSI SE ökölvívó-szakosztályának tehetséges fiatal bunyósai, illetve a magyar ökölvívó-válogatott tagjai díszsorfallal állítottak emléket a példakép előtt. Az ünnepségen részt vett Papp László özvegye és fia is.
A zuglói önkormányzat egyébiránt már korábban határozott arról, hogy támogatja a Papp László Sportaréna és a Puskás Ferenc Stadion névadóját megformázó szobor felállítását a kerületben. Az előbbire október 15-én sor került végre, az utóbbi adósságot pedig remélhetőleg mihamarabb törleszteni fogja a nemzet. (S)   

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez