Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657551
   « Vissza

Miért marad el az űrhajós mátyásföldi közönségtalálkozója?

 « Archívum 
2008. október 29.
 

 

Miért marad el az űrhajós mátyásföldi közönségtalálkozója?
Elmarad az Erzsébet-ligeti Színházba tervezett Charles Simonyi előadás és közönségtalálkozó, de legalábbis a jövő évre halasztódik. Simonyi igazoltan marad távol, ugyanis a Space Adventure bejelentette, hogy jövő márciusban ismét meglátogatja a Nemzetközi Űrállomást. Előtte azonban még egy fontos „kötelezettségének” tesz eleget: novemberben megnősül. A ceremóniára Göteborgban kerül sor, ahol egy svéd lánynak mondja ki a boldogító igent. Charles Simonyinak csak egy rövidített kiképzésen kell átesnie a Moszkva melletti Csillagvárosban, bár kissé aggályosnak tartja, hogy a legutóbbi két Szojuz leszállás ballisztikus pályán történt, ami nagy többletterhet jelent az űrhajósok számára. A magyar származású, amerikai milliárdos szoftverfejlesztő mérnök, a világ ötödik fizető űrhajósaként 13 napot töltött a világűrben, és az első lesz közülük, aki másodszor is eljuthat oda.


                       iurha

  

                 Charles Simonyi a világ ötödik fizető űrhajósa, de az első, aki közülük másodszorra is eljuthat az űrbe


„Csodálatos ez a reggel itt, Bajkonurban. Kitűnően aludtam, és valóban nagyon várom ezt a repülést!” – írta internetes naplójába Charles Simonyi a start napján, 2007. április 7-én. Optimizmusát növelte az orosz illetékesek március végi bejelentése, mely szerint a leszállópálya megváltoztatása miatt két nappal meghosszabbították az eredetileg 11 naposra tervezett űrrepülésének idejét. A sikeres start utáni második napon a Szojuz TMA-10 űrhajó ellérte a Nemzetközi Űrállomást, melynek Zarja nevű moduljához, automatikus üzemmódban kapcsolódott. Szűk másfél órával később (és 27 év elteltével) ismét magyar szavak érkeztek vissza a Föld körüli pályáról – így mondott köszönetet a földi irányítóközpontban tartózkodó első magyar űrhajósnak, Farkas Bertalannak. Sajnos Charles Simonyi az amerikai űrhajósok számát gyarapította a hivatalos statisztikákban, de szülőföldje iránti érzelmeit az útipoggyászában felvitt, a koronás címerrel díszített magyar lobogókkal, és egy csipetnyi magyar (egészen pontosan: kistarcsai) földdel fejezte ki. Visszaérkezése után az egyik lobogót Sólyom László köztársasági elnök kapta meg.
Charles Simonyi megfelelően felkészült az útra, melyen egyáltalán nem űrturistaként vett részt. Az ESA (Európai Űrkutatási Hivatal) és a JAXA (Japán Űrkutatási Hivatal) által rá bízott kísérletek közül – megbocsátható elfogultsággal – az ISS egyetlen, de világhíres magyar műszerével, a Pillével folytatott méréseket emelem ki. Simonyi minden nap megmérte a testét ért sugárzás mennyiségét, majd a kapott adatokat mindjárt a helyszínen ki is értékelte. Ez a lehetőség a Pille nagy előnye a hasonló műszerekkel szemben. Simonyit a műszer használatára Budapesten képezték ki a KFKI-AEKI szakemberei. A földi kiértékelés eredményéről Apáthy István mérnök számolt be az MTI-nek. A mérések bebizonyították, hogy a sugárterhelés a hálóhelyen a legnagyobb, ahol csupán az űrállomás fala védi az űrhajósokat. Apáthy szerint Charles Simonyival az űrrepülése alatt semmiféle különleges dolog nem történt, hiszen nem volt például napkitörés sem. (Ilyenkor az űrhajósoknak az űrállomás védettebb részébe kell húzódniuk, és űrsétát sem tehetnek).
Simonyi akkora sugárdózist kapott, amely tizenöt mellkasi röntgenfelvételnek felel meg. Normál körülmények között az űrhajósok lényegében ugyanekkora sugárterhelést kapnak, ugyanennyi idő alatt.
Az április 20-ára tervezett visszatérést azonban egy nem várt időjárási esemény másnapra halasztotta. A célkörzetet ugyanis egy kisebbfajta árvíz lepte el, amely a szokásos hajnali órákban leszálló űrkabin megtalálását, és az űrhajósok mentését alaposan megnehezítette volna. A leszállókörzet kissé délebbre való áthelyezése azonban időbeli halasztást jelentett. (Az űrállomás ugyan mindennap azonos síkú pályán kering, de a Föld elfordul alatta, és ezért a visszatérési pálya más irányú lesz). A visszatérés végül problémamentesen zajlott le, és Charles Simonyi kissé fáradtan, de boldogan harapott bele – egy hatalmas almába…
A leszállást követő rehabilitáció utáni sajtótájékoztatón az újságírók kérdéseire válaszolva kijelentette: az űrrepülés után visszatér mindennapi életéhez, megszokott munkájához, melyet csak élete legnagyobb kalandjáért szakított félbe.
„A világűrben a Földre való visszatérés reményével élsz, a Földön pedig az a remény éltet, hogy újra repülhetsz” – mondják az űrhajósok, és úgy tűnik, a sorsát ő sem kerülheti el.
Schuminszky Nándor

  

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez