Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662804
   « Vissza

Mezőőrök, társulásban

 « Archívum 
2008. október 1.
 

 

Mezőőrök, társulásban
Létrejött az elvi egyetértés a X., XVI., XVII. kerületi önkormányzatok tisztségviselői között: a XVI. kerület gesztorságával önkormányzati társulást alakítanak a mezőőri szolgálat közös működtetésére.
A közalkalmazotti státuszban lévő mezőőrök foglalkoztatása nem kötelezően ellátandó önkormányzati feladat. A fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló törvény szerint az önkormányzati mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a földhasználó, ha ez ismeretlen, a tulajdonos által kifizetett mezőőri járulékból kell fedezni, amelynek mértékét és megfizetésének módját a fővárosban a kerületi önkormányzat rendeletében szabályozza.
Az önkormányzat az újonnan létrehozott őrszolgálat megalakítási költségeinek felét, de mezőőrönként legfeljebb háromszázezer forintnak a megtérítését a létrehozást követő kilencven napon belül az államtól igényelheti. Az önkormányzat az őrszolgálat fenntartásával felmerülő költségeknek szintén a felét, de legfeljebb ötvenezer forint/hó/fő megtérítését negyedévente utólag kérelmezheti.

       kepek 505 

 A három kerületből a legnagyobb külterületi része, 31 négyzetkilométer kiterjedésben a XVII. kerületnek van. Itt a számítások rendre azt mutatták, ha az éjszakai és ünnepnapi szolgálatok idejének szükségszerű megváltása miatt legalább tíz fős szolgálatot önállóan működtetnének, akkor az Rákosmentének évente jó 50 millió forintjába kerülne. Igencsak valószínűtlen, hogy ezen összegnek legalább a negyedét az érdekeltektől be tudnák szedni.
A kárpótlás során létrejött, jelképes nagyságú eszmei tulajdonok vezettek Budapest, XV. kerülete és Csömör 2000-ben alapított őrszolgálati társulása 2005-ös megszűnéséhez. A 2720 hektárnyi külterület, illetve külterületi jellegű belterület felügyeletét négy mezőőr látta el. 2005-ben ötven dokumentált intézkedésükből 23 szabálysértési eljárás lett illegális szemétlerakás, fakivágás, gyújtogatás és terménylopás miatt.
Az eltelt öt év alatt területarányosan a csömöri önkormányzat 18,6 millió, a XV. kerületi 8,7 millió forintot fordított a társulás működtetésére, amihez 2004-ig a központi költségvetés évente 2,4 millió forintot hozzátett. Miután a központi támogatás 2004-ben átmenetileg megszűnt, a XV. kerület felhívással fordult a területére eső 880 hektár 1400 tulajdonosához: hektáronként legalább évi 2500 forinttal járuljanak hozzá földjeik védelméhez. Ám egyetlen gazda sem jelentkezett. Ezután mondták fel három éve a társulási megállapodást.
A kelet-pesti kerületek a társulási formától az eszközök és a mezőőrök munkaidő keretének jobb kihasználását, a folyamatos szolgálat megszervezhetőségét remélik. Határozottabbak is lesznek, mint a XV. kerület volt. Nem kis munkával már összegyűjtötték a tulajdonosok listáját és a januárig megalkotásra kerülő rendeleteik alapján behajtják a mezőőri járulékokat. Másként, áttételesen a régió egész lakossága állhatja az ismétlődő szemétszállítási akciók költségét. -izs-or
Fotó: Góz Tamás

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez