Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28660118
   « Vissza

Időközi választás lesz Mátyásföldön

 « Portaszolgálat 
2010. december 1.
 

Kovács Balázst leszerződtette a zuglói önkormányzat

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, Kovács Balázst, a XVI. kerületi önkormányzat mátyásföldi képviselőjét október 22-én a zuglói képviselő-testület alpolgármesternek választotta meg. A megválasztás pillanatában már sejthető volt, amit aztán a közigazgatási hivatal meg is erősített: a két funkció összeférhetetlen egymással. Ez az állapot akkor is fennáll, ha a megválasztott alpolgármester nem a zuglói képviselők közül került ki, hanem külsősként és kimondottan szakmai feladattal megbízva kapcsolódott be az önkormányzat munkájába.

Az önkormányzati törvényben, mely rendelkezik arról, hogy sem a főpolgármester, sem annak a helyettese, sem
 
DSCF9372

Zugló új vezérkara: Papcsák Ferenc polgármester,
Rozgonyi Zoltán és Ferdinandy István alpolgármesterek,
jobb szélen Kovács Balázs külsős alpolgármester.
Az összeférhetetlenségi szabályok miatt Kovács Balázsnak
le kellett mondania XVI. kerületi egyéni képviselői mandátumáról

pedig a polgármesterek, alpolgármesterek és megyei közgyűlések tagjai nem lehetnek más településen (kerületben) önkormányzati képviselők, nincs arra utalás, hogy ez alól a külsős (szakmai) alpolgármesterek kivételt képeznének. Így Kovács Balázs esetére is igaz, ha elvállalta a zuglói tisztséget, akkor le kell mondani a képviselőségről. Kísértetiesen hasonló ez az eset dr. Papcsák Ferenc zuglói polgármesteréhez, akit országgyűlési képviselőként polgármesternek jelöltek, ám időközben a kormányban is elszámoltatási kormánybiztosként feladatot kapott, ami viszont összeférhetetlennek bizonyult a polgármesteri címmel. Dr. Papcsák Ferencnek is döntenie kellett, ő néhány hete a kormánybiztosi teendőiről mondott le.

Kovács Balázsnak az október 22-i választásokat követően 30 nap állt a rendelkezésére, hogy a XVI. kerületi mandátumáról lemondjon. Ő ennek november 21-én eleget is tett. Írásbeli nyilatkozatában tájékoztatta Kovács Pétert, a kerület polgármesterét a döntéséről. Innentől kezdve a Választási Bizottságnak is 30 nap áll a rendelkezésére, hogy a 10. számú választókörzetben az időközi választás időpontját kiírja. Erre a jövő év első három hónapjának valamelyikében kerülhet majd sor.

Kovács Balázs a zuglói alpolgármesteri teendők mellett a jövőben több közfeladatot is ellát majd. A főpolgármester javaslatára ugyanis a Fővárosi Vidámpark Felügyelő Bizottságának is ő lett az elnöke. Több budapesti projektben pedig a főpolgármester-helyettesek tanácsadója lesz. Ezen kívül a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsban a fejlesztési minisztert kell majd képviselnie. Emellett 1995 óta a XVI. kerületi Fidesz szervezetnek is ő az elnöke. Irányításával az addig csak néhány (24) fővel működő csoport az ország legnagyobb (600 fő feletti) szervezetévé nőtte ki magát. Kovács Balázs erről a pozíciójáról nem szeretne lemondani, elmondása szerint kerületi Fidesz elnökként jobban tudna segíteni a Kertvárosnak, mint önkormányzati képviselőként. Utóbbi minőségében ugyanis már mindent elért, 12 év alatt rengeteg fejlesztés zajlott a körzetében, megszépült minden, így nyugodtan adhatja majd át utódjának a stafétabotot. Kerületi Fidesz elnökként ráadásul az utód kijelölésében is szerepe lesz, aminek Kovács Balázs máris eleget kívánt tenni azzal, hogy a lemondását követően azonnal Ács Anikó, korábbi Jókai lakótelepi képviselő mellett kezdett el kampányolni. A XVI. kerületi Fidesz májusban tartja majd a tisztújító közgyűlését, ekkor döntenek a tagok a régi vagy az új elnök személyéről.

Kovács Balázs Zuglóban általános alpolgármesterként kapott négyéves megbízatást. Szinte minden, ami a kerületben történik, a hatáskörébe tartozik, de a legfontosabb feladata a kerület üzemeltetése és fejlesztése lesz. (S)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez