Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659587
   « Vissza

Tisztelgés Csömörön a Holodomor áldozatai előtt

 « Portaszolgálat 
2010. december 1.
 

A csömöri ’56-os emlékhelynél az Ukrán Országos Önkormányzat a Gloria Victis Alapítvánnyal vállvetve emlékművet állított az 1932-33-i ukrán holodomor mártírjainak a tiszteletére. A hidegre fordult időjárás ellenére nagy tömeg jelent meg, kifejezve nagyrabecsülését a tragikus esemény iránt. Az emlékkő az emlékfal előtt, a pázsiton kapott helyet. Magyar és ukrán nyelven hirdeti ezután a kommunista népirtás borzalmát.

A 77. évforduló alkalmából rendezett emlékkő-avatáson részt vett Németh Zsolt külügyi államtitkár, Dmitro Tkacs Ukrajna volt magyarországi nagykövete, Jurij Muska Ukrajna jelenlegi rendkívüli meghatalmazott nagykövete, Roman Kowalski Lengyelország rendkívüli meghatalmazott nagykövete, Sylvia Seria Mexikó nagykövetének helyettese, Georgij Kacharava Grúzia magyarországi külképviseleté­nek első tanácsosa, Hartyányi Jaroszlava asszony, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Szunai Miklós, az Ökocentrum vezérigazgatója.

A fájdalmas emlékezést népviseletbe öltözött ukrán művész nyitotta meg, aki egy ukrán népi hangszeren, a111098 bandura húrjain játszott. Elsőként Németh Zsolt külügyi államtitkár úr beszélt az összegyűltekhez: „A Holodomor az ukrán nép történelmének legnagyobb katasztrófája: közvetlen halálos áldozatainak számát 7-10 millió közé teszik, amiből csak a gyermek áldozatok száma 3 millió volt. A történészek többsége ma már egyetért abban, hogy az éhínség fő okozója Ukrajnában – egy olyan országban, amely 1921-ig, a hadikommunizmus bevezetéséig jelentős mértékben exportált gabonát! – nem természeti katasztrófa, hanem a kommunista szovjet kormányzat politikája volt. Emiatt a holodomort gyakran ukrán holokauszt néven is emlegetik, arra is utalva, hogy a szovjetek azért idézték elő az eseményeket, hogy leszámoljanak az ukrán parasztsággal, mint politikai és társadalmi tényezővel. Ukrajnán kívül, ahol 2006. november 28-án a kijevi parlament törvényt fogadott el, amely szerint a mesterségesen előidézett éhínség az ukrán nép ellen elkövetett népirtás volt, immáron 14 ország minősíti az 1932-1933-as döbbenetes eseményeket genocídiumnak”.

Majd Jurij Muska, Ukrajna nagykövete emlékezett: „Nem felejtjük el és emlékezni fogunk erre a napra, amelytől leróhatjuk kegyeletünket a sok millió ukránért, akiknek csak egy bűnük volt, s egy bajuk volt, nevezetesen az, hogy a kommunizmusban éltek. Nagyon kérem, hogy ne csak ma, de máskor is emlékezzünk erre, annak érdekében, hogy a jövőben sose ismétlődjön meg.”

Az Országos Ukrán Önkormányzat nevében Hartyányi Jaroszlava szólt: „Hálás szívvel mondok köszönetet a Gloria Victis vezetőinek, Mátyás Sándornak és Fábián Pálnak, akik az ukrán nép e szörnyű tragédiája iránt érzett szolidaritását kifejezve helyet adtak az ukrán holodomor emlékkőnek. Egyesek arról beszélnek, hogy felejtsük el a történelmet! Nem fogjuk elfelejteni! A gyerekeink sem. Az erről a tragédiáról szóló igazságot sokáig véka alá rejtették, eltitkolták a világ nyilvánossága elől, hogy senki ne tudja, milyen alattomos és kegyetlen volt az a rendszer. A magyar parlament 2004. november 23-án egyhangú határozatban mondotta ki, hogy a 1932-33-as nagy ukrán éhínség szándékos népirtás volt az ukrán nép ellen. Most erről a helyről és bárhol járok a világban, mindig köszönetet mondok a magyar parlamentnek ezért az állásfoglalásért. Fogadják nagy-nagy köszönetemet és mély meghajlással elismerésemet”.

Végül Mátyás Sándor szólt az egybegyűltekhez:

„… szent kötelességünknek tartjuk, hogy a világ lelkiismere­tének kapuján dörömbölve végezzük a felvállalt történelmi felvilágosító munkát. A lemészárolt katyini lengyel tisztekre emlékeztető márványlap, a soá poklából megmenekült, de a vörös terrorba belepusztult zsidó és cigány polgártársaink emléktáblája, s mostantól a holodomor döbbenetéről tanúskodó emlékkő mind egyként hirdeti a kommunizmusnak – dimenzióit tekintve a világtörténelem legpusztítóbb ideológiájának – az embertelenségét és hirdeti megújhodásunk szükségességét. Ám, hogy újat tudjunk építeni, a romokat el kell takarítani. … osztozva ukrán testvéreink mély bánatában, az erkölcsi megtisztulásunkba vetett szilárd hittel mondom: Dicsőség a Legyőzötteknek, Gloria Victis!”

Az emlékkövet Németh Zsolt államtitkár és Jurij Muska, Ukrajna nagykövete leplezte le. A felszentelést görög katolikus szertartás szerint tartották.

A kegyelet virágait Németh Zsolt államtitkár, Fábián Pál alapítványi titkár, Lomniczi Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Csömör Önkormányzata nevében Bíró Attila alpolgármester és Tormay-Lestyák Mária oktatási, sport- és kulturális bizottsági elnök, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat nevében Bátovszki György és Magyar Attila helyezték el. Megkoszorúzta az emlékkövet az Ukrán Országos Önkormányzat, az ukrán, a lengyel nagykövet, Grúzia tanácsosa és a Magyar Nemzetőrség is.

A gyertya a világosságot, az emlékezést jelképezi. Ezt volt hivatott megjeleníteni a közös gyertyagyújtás. A szomszéd nép nemzeti színeivel, a kék-sárga szalaggal átkötött gyertya lángja Ukrajnából érkezett, s nem engedve a felejtést, örök emlékeztetőül szolgál.

111126

Tiszai Árpád

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez