Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663999
   « Vissza

Komposztáljon, mi segítünk!

 « Cikkek és hírek 
2010. november 3.
 

A főváros XVI. kerületében néhány évvel ezelőtt lezajlott házi komposztálási program újraindult. Az önkormányzattól ismét lehet komposztálóedényeket igényelni. Az első háromszáz darab komposztáló ismeretterjesztő előadásokkal egybekötött átadására október 28-án került sor.

Az elmúlt év őszén, az avarégetési szezon tetőpontján az önkormányzat alternatív megoldást ajánlott. Lehetővé tette, hogy a lakosság az őszi lombot zsákokba tegye, és az ingatlanok elé kihelyezze. Ezt azután az önkormányzat megbízásából összegyűjtötték, és komposztálás céljából vidékre szállították. A szándék – mint mondani szokták – nemes volt, a megoldás azonban nem volt túl szerencsés.

Jó-e az, ha a kertekben, közterületeken keletkező tápanyagban gazdag leveleket, nyesedékeket a keletkezésükDSCF9600 helyszínéről ilyen mértékben eltávolítjuk? Szükségszerű-e, hogy környezetünk amúgy is jelentős túlterhelését a begyűjtés, szállítás, a nagyüzemi komposztálás okozta további környezetszennyezéssel tetézzük?

Határozottan állítjuk, hogy nem! Ha az erdőben járunk, azt tapasztaljuk, hogy a fákról, bokrokról lehulló levelek, más elhalt növényi maradványok folyamatos átalakuláson esnek keresztül, melynek végeredményeképpen humusz keletkezik. Ezt a csodálatos átváltozást a talaj gazdag élővilágának köszönhetjük. A baktériumok, gombák, rovarok, legvégül pedig a földigiliszták biztosítják a természet örök körforgását, a növények tápanyag-utánpótlását. A természet törvényei a településeken is érvényesek. Könnyen belátható tehát, hogy a kertben keletkező szervesanyagoknak a keletkezésük helyszínén van a legjobb helyük.

Azt a tevékenységet, amelynek során az ember a konyhában, kertben keletkező szervesanyagoknak, vagyis a zöldjavaknak a talaj számára nélkülözhetetlen tápanyaggá való átalakulását elősegíti, komposztálásnak nevezzük, a keletkező végtermék pedig a komposzt, valójában humusz, vagy ha úgy tetszik: virágföld.

Jelenleg is több fővárosi kerületben zajlik házi komposztálási program, szerencsére országosan is egyre nagyobb teret hódít a házi komposztálás egészséges divatja. A fővárosi programokban többségében családi- és társasházak vesznek részt, de szépszámmal akadnak óvodák, iskolák és más közintézmények is. A II. kerületben az elmúlt ősszel adtak át egy úgynevezett közterületi, járható komposztálót, ahol ezzel a módszerrel egy játszótér teljes lombmennyiségének biztosítják az átalakulását. Van arra is példa, hogy a levágott fű helyben hagyásával megoldották a folyamatos tápanyagutánpótlást és számottevő pénzmegtakarítást is elértek.

A komposztálásnak számtalan formája van, és sokféle helyszínen folyhat. Végső soron a cél az, hogy a talajok újraélesztése érdekében minden szervesanyag a keletkezése helyén maradjon, és tápanyaggá alakuljon: a fűtől a krumplihéjon keresztül a diófalevélig.

A most újrainduló XVI. kerületi program során a jelentkezők egyrészt konyhai zöldjavak komposztálására alkalmas komposztsilóhoz, másrészt lombkomposztálóhoz jutnak. Az eszközöket egy ismeretterjesztő előadást követően az önkormányzattal kötött használati megállapodás aláírásával vehetik át. A program lebonyolítója az önkormányzat megbízásából a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület.

A programra jelentkezni a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület honlapján (www.szike.eu) lehet. A honlapon a jelentkezések fülre kattintva ki kell keresni a XVI. kerületet és beírni a szükséges adatokat, végül a beküldés gombbal továbbítani hozzánk. Ezen kívül lehetőség van még az egyesület telefonszámán (409-0449), Horváth Ilona programasszisztensnél hétköznap 10 és 16 óra között jelentkezni.

Jó komposztálást!

Gellért Miklós (a SZIKE Egyesület elnöke)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez