Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28785409
   « Vissza

Magyar siker a labdarúgó világbajnokságon

 « Portaszolgálat 
2010. július 21.
 

A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság számunkra, magyaroknak tét nélküli volt. A válogatottunk ugyanis 1986 óta csak külső (nagyon távoli) szemlélője az ilyen nagy tornáknak. Bár az U20-as válogatott tavalyi egyiptomi vébé bronzérme némi bizakodásra adhat alapot, azért egyelőre még nehéz lenne elképzelni, hogy egy vébén nem csak a braziloknak, angoloknak, argentinoknak (vagy most már a szlovákoknak is) szurkolhatunk, hanem a magyaroknak is.

Örömöt az ürömben csak az jelenthet, hogy időnként egy-egy játékvezetőnk azért ki-kijut a vébékre. 1994-ben Puhl Sándor a vébédöntőt is megkapta, igaz, ez egy sorozatban négyszer a világ legjobbjának megválasztott játékvezetőnek ki is járt. Aztán 1998-ban Franciaországban Vágner László kapott két mérkőzést, ám tovább nem jutott, majd 2002-ben a Japán, Dél-Korea közös rendezésű világbajnokságon Székely Ferenc partjelző (játékvezető-asszisztens) képviselhette a magyar színeket. 2006-ban szóba sem került magyar bíró szerepeltetése, de azóta ezen a téren sok minden megváltozott.

Kassai Viktor, Erős Gábor, illetve a mátyásföldi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Vámos Tibor pontosan 2006. óta alkotnak egy játékvezetői teamet (előbbi a játékvezető, az utóbbi két személy pedig az asszisztense). Tették ezt azért is, mert a FIFA illetékesei a korábbi személyes küldések helyett az összeszokott csapatokat preferálták. Kassai Viktor és kollégái pedig minden lehetőséget kihasználtak az előrelépés érdekében. Először a kanadai U20-as világbajnokságon kaptak szerepet, ahol kiválóan vizsgáztak. Majd az európai klubfutball előtt is bemutatkoztak. Az elmúlt években összesen 9 UEFA-kupa, Európa Liga vagy Bajnokok Ligája mérkőzésen működtek közre. 2008-ban a pekingi olimpiára is kijutottak, ahol a FIFA illetékesei a döntőt is a magyar trióra bízták. Ezek után sejthető volt, ha nagyot nem hibáznak, eséllyel pályázhatnak a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra is. Nos, Vámos Tiborék nem hibáztak. A 2009-es nigériai U17-es vébén pedig már az afrikai miliőt is megtapasztalhatták.

A június 11. és július 11. között megrendezett labdarúgó-világbajnokságra a FIFA 30 játékvezetői teamet delegált. Közülük azonban csak 24 kaphatott konkrét feladatot is. A Kassai – Erős – Vámos trió tehát még azt követően sem lehetett biztos a vébészereplésben, miután megtudta, hogy utazhat a tornára. A bíróknak és segítőiknek több mint egy héttel a nagy torna előtt már a helyszínen kellett lenniük. Az is hamar eldőlt, hogy a magyar csapat a foglalkoztatottak között lesz, hisz az első forduló játékvezetőit már egy héttel a torna kezdete előtt kijelölték. Vámosék a nagy érdeklődésre számot tartó Brazília – Észak-Korea mérkőzést kapták. Brazília bemutatkozására az egész világ kíváncsi volt, a koreaiakról pedig senki semmit nem tudott. A mérkőzés játékvezetői szempontból nem volt könnyű. A koreaiak nagyon szervezetten védekeztek, a brazilok pedig nem azt nyújtották, amit a szurkolók vártak tőlük. A félidő gólnélküli döntetlen volt. A dél-amerikaiak a második félidőben már sokkal nagyobb elánnal támadtak. Vámos Tibornak több esetben is lest kellett beintenie. Szerencsére minden esetben helyes döntést hozott. Emellett eltörpül, hogy szinte testközelből láthatta a vébé egyik legszebb találatát, amit a brazil Maicon rúgott az alapvonalról.

 

 Vámos Tibor kirándulás közben Dél-Afrikában, az egyik ottani szervezővel

A magyar trió a második fordulóban pihent, harmadikban pedig a csoportelsőségről döntő Uruguay – Mexikó mérkőzésen kapott szerepet. Itt is jól vizsgáztak, így joggal reménykedhettek abban, hogy a kiesés szakaszban is jut majd nekik egy meccs. (Vámos Tibor a vébé előtt azt mondta, hogy két csoportmeccsre számítanak, s ha azokon nem hibáznak, akkor egy nyolcaddöntős találkozót is kaphatnak majd.) A legjobb 16 között rögtön a nyitómeccset, az USA – Ghána találkozót kapták. Ez több okból is nehéz találkozónak ígérkezett. Egyrészt az amerikaiak a csoportmeccsek után némileg joggal bírálták a játékvezetőket, míg a ghánaiak egyetlen afrikai csapatként egy egész kontinensért futballoztak. A feszült meccs a 90 perc alatt 1-1 végződött, majd az afrikaiak a hosszabbításban a győztes találatot is begyötörték. A 120 perces meccs azonban a játékvezetői team számára is embert próbáló volt.

Józan számítások szerint ez a meccs jelentette volna Vámosék számára a torna végét, hisz a 35 esztendős Kassai Viktor a világbajnokság második legfiatalabb játékvezetője volt. Ám, a nyolcaddöntőben számos, a nemzetközi közvéleményt is felkavaró bírói tévedés történt. Június 28-án ugyanis előbb az uruguayi Larionda nézte el a német – angol negyeddöntőn az angolok második szabályos gólját, majd ugyanezen a napon az olasz sztárbíró, Rosetti adott meg az argentinoknak egy többméteres lesről született gólt a mexikóiak ellen. Ez utóbbi játékvezetőnek a pechére a hibát a helyi kivetítőn is kilassították.

A nyolcaddöntő után a FIFA az összes tartalék-játékvezetőt, illetve a nagyot hibázókat is hazaküldte. Ez utóbbiak csoportjába több vébédöntőre is esélyes bíró – a már említett Rosetti vagy a svájci Busacca – is beletartozott. Vámosék maradtak, és teljesítményük megkoronázásaképpen egy fantasztikus lehetőséghez jutottak. Az elődöntőben a Németország – Spanyolország találkozó dirigálásával bízták meg őket. Hogy mekkora dicsőséget jelentett mindez? A vébé döntőjébe jutás lehetősége már önmagáért beszélt, ráadásul éppen ez a két csapat játszotta a két évvel korábbi Európa-bajnokság döntőjét is. A rendkívül nagy téttel bíró meccset Vámosék lap nélkül vezették le. Ilyen elődöntőre a sportág történetében még nem került sor. A magyar trió tehát négyből négy meccset kiváló teljesítménnyel hozott le, melyre minden kerületi és nem kerületi sportrajongó büszke lehet.

És akkor nézzünk egy-két érdekes kulisszatitkot. A mátyásföldi iskolaigazgató az önkormányzat jóváhagyásával utazott Dél-Afrikába. Erre azért volt szükség, mert az intézményvezető éppen az érettségi és a tanévzárás idején volt távol a munkahelyétől. A kerület népszerűsítése azonban mindennél fontosabb szempont volt. Vámos Tibor és két kollégája pontosan 42 napot töltött Afrikában. Idejük nagy részét, mint a vébé 33. csapatának tagjai egy Pretoria melletti szállodában töltötték. A magyar trió tagjai az edzéseken, a megbeszéléseken, illetve a négy mérkőzésen kívül egy-egy kiránduláson is részt vehettek. Láttak oroszlánokat, megkóstolhatták az antilop-, a krokodil- és a zsiráfhúst, és Vámos Tibor egyszer néhány dél-amerikai kollégájával egy olyan piacra is betévedt, ahol csak ritkán fordul meg fehér ember. Szerencsére a fociláz miatt ezt elnézték neki az ottani feketék. A dél-afrikai magyar nagykövet is fogadta a magyar teamet, sőt a pretoriai Magyar Házban is (olyan is van arrafelé) vendégül látták őket. Ez utóbbi helyen legalább egyszer egy jó gulyást és egy finom túrós csuszát is ehettek, sőt még fröccsöt is kaptak hozzá.

 

 A játékvezető-iskolaigazgató Kovács Péter polgármesterrel és
Kovács Raymund alpolgármesterrel – elengedték a VB-re

Vámos Tibor 43 esztendős. A játékvezetők és az asszisztensek 45 éves korukig vezethetnek mérkőzéseket. A mátyásföldi iskolaigazgató tehát több nagy tornán már nem fog részt venni (bár az elkövetkezendő idényben azért még néhány BL- vagy Európa Liga-mérkőzésre nyugodtan számíthat), ám egy olimpiai döntővel és egy világbajnoki elődöntővel már így is fantasztikus pályafutást tudhat maga mögött. (M)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez