Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664497
   « Vissza

Polgármesteri engedetlenség

 « Portaszolgálat 
2010. július 21.
 

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester nem viccelt, amikor július 6-án ideiglenesen megnyitotta az M0 rákosszentmihályi lehajtóját elzáró úttorlaszt. A kerületi vezető ugyanis akkor az utat építő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képviselőjének és a polgári engedetlenségi megmozdulás hírére nagy számban odacsődülő sajtó képviselőinek is azt mondta, hogy a XVI. kerület megelégelte a NIF Zrt. és a Főpolgármesteri Hivatal között több mint három hónapja tartó parttalan vitát, és inkább vállalja, hogy az adófizető polgárok egymilliárd forintjából (no meg némi uniós támogatásból) épült 2,2 km hosszú lehajtót saját hatáskörében működtetni fogja. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban hamar rábólintottak a kerületi kezdeményezésre, és a NIF Zrt. élén a közelmúltban végrehajtott személycsere is jót tett az ügynek. Ennek is köszönhető, hogy a felek viszonylag hamar (másfél nap alatt) megállapodásra jutottak.

Július 8-án reggel aztán meg is nyitották az utat az autósok előtt. Azok persze, eleinte csak félve hajtottak rá azP1100886 útra, hisz három hónapja csak az úttorlaszokkal, és az üres lehajtót őrző biztonsági őrrel szemezhettek. Délben aztán néhány perc erejéig ismét lezárták az utat. Erre viszont már csak a protokoll miatt került sor. Ugyanis akkor adták át ünnepélyesen a lehajtót, és ez az esemény az előzmények ismeretében mindenképpen megérdemelt még néhány perc nyugalmat. A rendezvényen az út tulajdonosát, a magyar államot dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára képviselte. A beruházó NIF Zrt. részéről Pelsőczy Géza, a projektiroda vezetője jelent meg az eseményen, míg a lehajtó által érintett kerületek, települések közül, a XVI-t Kovács Péter, a XV-t Hajdu László polgármester, míg Csömört Bátovszky György polgármester képviselte. Az ünnepélyes útavatón Pelsőczy Géza átadta Kovács Péternek a Nemzeti Közlekedési Hatóság úthasználati engedélyét, míg az érintett települések vezetői egytől egyig kritikával illették az útvonal üzembe helyezését eddig halogató Főpolgármesteri Hivatalt.

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester elmondta, hogy két éve, 2008. szeptemberében, amikor Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök és Demszky Gábor még regnáló főpolgármester közösen átadták az M0 keleti szektorát, az érintett települések vezetőinek szinte könyörögniük kellett azért, hogy a számukra oly jelentős nemzeti szalagból egy kis darabot kaphassanak. Hogy ez a kellemetlen helyzet most ne fordulhasson elő, a három településvezető egy levágott szalagot a kézjegyével látott el, melyet aztán elküldtek a rendezvényt bojkottáló Demszky Gábor főpolgármesternek. Az M0 rákosszentmihályi lehajtóját július 8-án 12.15 perckor ismét birtokba vehette a forgalom. Remélhetőleg most már egyszer sem fogják lezárni ezt az utat. Ám, hogy az eredeti tervek megvalósítására mikor kerül majd sor, egyelőre nehéz lenne megválaszolni. A jelenlegi lehajtó ugyanis csak egy nagyobb volumenű beruházás első üteme volt. Az sem teljesen, hiszen a főváros valamikor azt vállalta, hogy a második ütemben a jelenlegi 2×1 sávos utat 2×2 sávosra kibővíti, és egészen a Körvasútig meghosszabbítja majd. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez