Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662350
   « Vissza

Szeptemberben nyílik Mátyásföldön a Lics-Locs családi napközi

 « Cikkek és hírek 
2010. június 16.
 

Ó-Mátyásföldön, a Mátra utcában van egy kicsi sárga házikó – nem is olyan kicsi – amely a még „lehunyt szemeivel” mintha téli álmát aludná. Valójában csak a szebb jövőről álmodik, mint mostanában olyan sokan… A remény az ő esetében azonban semmiképp nem alaptalan: szeptemberre élettel telik meg a ház, családi napközi nyílik a gyönyörűen felújított épület falai között.

A két 25 négyzetméteres foglalkoztató – a korszerűen kialakított kisszolgáló helyiségekkel együtt – tágas otthont ad a piciknek, a csendes környezet nyugalmat, a szabványosított játékokkal ellátott, minden igényt kielégítő kert pedig biztonságos játszóhelyet biztosít 20 hónapostól óvodásig minden kicsinek.

Sokan fognak mostanában hasonló vállalkozásba, hiszen a jogszabályi háttér lehetővé tette családi napközik létesítését, s a jónéhány tárgyi feltétel mellett mindössze egy 40 órás tanfolyamhoz köti az üzemeltetést. A Mátra utcai létesítmény azonban komoly háttérrel rendelkezik: a Nagyhalacska magánóvoda tulajdonosa, Menyhárt Tímea nyitja meg, többek között a felmerült igények miatt.

Tímea 4 éve hozta létre saját magánóvodáját a Diósy Lajos utcai épületben, ahol a két csoporttal működő intézmény egyre népszerűbb a gyerekek és a szülők körében. A szeretetteljes, barátságos, családias légkörben ideálisan töltik idejüket és szépen fejlődnek a gyerekek, majd elismerésre méltóan állják meg a helyüket a különböző iskolákban. A játékos angol oktatásuk hatékonyságát dicséri például, hogy van olyan gyerek, akit két tannyelvű iskolába is felvettek tőlük.

Utoljára a nyitás idején írtunk róluk, reklámra azóta sem volt szükség: idén szeptemberre minden hely betöltött, s még a 2011-12-es tanévre is van előjegyzésük. Már az sem ritka, hogy akár már egyévesen beíratják a kistestvért, biztosítva jó előre a helyét. Ezért is érett meg az elhatározás, hogy milyen jó lenne ezeknek a leendő ovisoknak egy hasonló elveken működő bölcsit létrehozni, hisz nincs jobb annál, mint amikor azonos értékrend szerint cseperednek már egészen kicsi kortól a gyerekek, könnyebb, hatékonyabb a nevelői-oktatói munka ilyen felmenő rendszerben. Ráadásul ők az óvodai szakterületen tevékenykedve igazán tudják, hogy ideális esetben milyen testi, lelki, szellemi fejlettségi szinten kellene lennie a kisgyereknek óvodába lépéskor. Miért ne segítsék ehhez ők a gyerekeket? Megszületett hát az ötlet, majd az elhatározás, és megtalálták az alkalmas helyet is hozzá, szerencsére elég közel a jelenlegi óvodához – már előre gondolva az egyszerre két intézménybe járó szülőkre…

Még igen sok munka vár a csapatra a szeptemberi kezdésig, de Tímeának már van rutinja. Annak idején az óvoda
 IMG_4577

A szépen felújított száz négyzetméteres épület szeptembertől
tágas otthont ad a kicsiknek

nyitásakor elég sok akadályt kellett leküzdenie, az akkori keserves tapasztalatait most legalább kamatoztathatja!

Menyhárt Tímea jelenleg éppen vizsgára készül, mert bár bőven van szakképzettsége, a már említett 40 órás tanfolyam az ő számára is kötelező – még akkor is, ha a tanfolyam egyes témáiban gyakorlottabb, mint maga az oktató, például az intézményi adminisztrációban, ami bizony nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé. Tímea – mint eddig az óvodában – a napköziben is kiveszi majd a részét a munkában, mert így tud igazán részese lenni a mindennapoknak, közvetlenül megtapasztalva, mi megy jól, min kell még csiszolgatni.

A jogszabályban nem előírt feltétele a családi napközinek, hogy a kicsikkel foglalkozók a tanfolyamon kívül bármilyen szakmai háttérrel rendelkezzenek. Tímeáéknál azonban csupa szakképzett gondozó néni lesz a gyerekekkel. Továbbá minél több olyan lehetőséget igyekeznek biztosítani a gyerekeknek – főleg házon belül –, ami a korosztályuknak megfelelően elősegíti fejlődésüket. Az öt óvodai foglalkozáság előkészítését is tervezik, például zenebölcsi, törpe-torna, stb. Ennek a korosztálynak egyik elsődleges feladata az anyanyelv elsajátítása és biztonságos használata, de a tisztán beszélő gyerekeknél már ilyen korban érdemes elkezdeni lerakni az alapokat az idegen nyelv tanulásához. A játékos angol oktatás a Nagyhalacska óvodában nagyon jó bevált, a rövid, de rendszeres foglalkozások nagyon népszerűek, a szülők is igen elégedettek a módszer eredményességével. Renáta néni pedig alig várja, hogy az óvodás korosztálynál már bevált, és a legkisebb korosztályra adaptált módszereit kipróbálhassa a napközi csemetéinél.

Tímea lelkesedése nem hagyott alább az elmúlt négy év alatt. Mindig kitalál valamit, amivel szebbé, jobbá teheti a hozzájuk járó gyermekek életét. Ezért is bízzák rá a szülők teljes nyugalommal csemetéiket. A családi napközi megnyitásával most már az egész kicsiktől az iskoláskorig a szárnya alá veszi a gyerekeket, mi lesz vajon a következő lépés? (Lehet, hogy a kismamákkal is kéne foglalkoznia – tulajdonképpen ott kezdődik minden…) Mindenesetre további erőt, egészséget, és nem utolsó sorban jó kedvet kívánunk, a többit majd Tímea kitalálja és megoldja, mint eddig! (Sz. K.)

Lics-Locs családi napközi • 1165 Mátra u. 6.

Érdeklődni: Menyhárt Tímea, 06-70-332-32-31

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez