Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663623
   « Vissza

Árvízi tudósítások

 « Portaszolgálat 
2010. június 16.
 

Árvízi segítség a XVI. kerületből

A trianoni megemlékezés másnapján az árvízsújtotta Felsőzsolcára utazott egy XVI. kerületi küldöttség. A 24 fős csapatot Kovács Péter polgármester vezette. Az utazók között volt többek között Kovács Raymund alpolgármester, Ancsin László jegyző, Szász József és Horváth János önkormányzati képviselők, illetve a Polgármesteri Hivatal több dolgozója is. Az eset nem kapott médianyilvánosságot (talán ezért is szimpatikus), ugyanis még Felsőzsolcán sem tudtak róla, hogy az egyik gumicsizmás, XVI. kerületi pólót viselő homokzsák-pakoló nem más, mint a 24. számú választási körzet országos képviselője, Kovács Péter kertvárosi polgármester. De, ahogy azt a XVI. kerületi különítmény tagjai a helyszínen megtapasztalhatták, ennek nem is volt jelentősége. Felsőzsolcán június 5-én (és azóta is) olyan állapotok uralkodtak, amelyben a parlamenti képviselő is csak egy, az elemekkel küzdő ember volt.

 

Kovács Péter polgármester közismert sportszeretetéről. Június 5-én például a hagyományos Polgármesterek Kupáján kellett volna fociznia, de ő az óbudai sporttelep helyett inkább a borsodi települést választotta. 23 segítőszándékú társával együtt előbb Edelénybe akart menni, ám a helyiek tanácsára végül Felsőzsolcára mentek, ahol állítólag nagyobb szükség volt a segítségre. A faluba beérve azonnal nekiálltak homokot zsákolni. Addig pakolták a zsákokat, amíg volt homok, majd ezt követően bementek a Városházára, ahol regisztráltatták magukat. A településen élet-halál harcot folytattak a vízzel a helyiek. Akik a rendészeti szakközépiskolás fiataloktól, körülbelül 100 katonától, és az önkéntesektől (köztük a Kertvárosból érkezett 24 fős csapattól) kaptak fizikai segítséget. Ez azonban kevésnek bizonyult. Illetve az árvíz volt akkora, hogy azt már emberi erővel lehetetlen volt megállítani. A homokzsákok június 5-én ugyanis már régen nem a gátat, hanem az utcákat, a házakat és a kerteket védték.

Ez a védelem azonban csak ideiglenesnek bizonyult. Hiába építettek az egyik helyen a zsákokból gátat, a beáramló víz azonnal máshol talált utat magának. Az árvízsújtotta Felsőzsolcán kaotikus állapotok uralkodtak. Senki sem mondta meg, hogy hol kell gátat építeni, mindenki a maga tudása szerint tette a dolgát. A víz azonban csak jött, és jött. A kiszorítósdi egész délelőtt és még a délután java részében is eltartott. A térdig érő vízben dolgozó emberek adrenalinszintjét csak növelte, hogy napközben folyamatosan szóltak a szirénák, a homokot szállító teherautókat ugyanis szirénázó rendőrautók vezették a helyszínre. Délután azonban egyre inkább látszódott, hogy az embertelen mennyiségű víz ellen nem lehet erővel és homokzsákkal bírni. A helyiek is inkább saját ingóságaik mentésére fókuszáltak. A kertvárosi különítmény egy-egy kérésnek eleget téve pincékből hordta fel az értékeket, sőt az egyik elárasztott kertből három kutyát is sikerült kimenteniük. 18 óra környékén azonban el kellett hagyniuk a települést. A helyiek jelezték ugyanis, hogy a megáradt Bódva-patak egy-két órán belül teljesen elzárja Felsőzsolcát a külvilágtól. Mire Kovács Péterék hazaértek, addigra a híradó már világgá is kürtölte, hogy a borsodi település az árvíz fogságába került.

A XVI. kerületben már június első hetében gyűjtés indult az árvízkárosult családok számára. Voltak, akik pénzt, mások pedig ruhákat adtak. A kerületi önkormányzat azonban a helyszíni tapasztalatokra építve szeretne hatékonyabban is segítséget nyújtani a bajba jutottaknak. Ezért egyrészt olyan adományokat vár a zöld számára (06/80 200 938) a segíteni szándékozóktól, amely a leginkább szükséges a borsodiaknak (készpénz, szivattyúk, fertőtlenítőszerek stb.), másrészt szeretné a kerületi felajánlásokat majd egy adott településnek adni. Amennyiben kiderül, hogy mely helység lesz a kedvezményezett, a XVI. kerületi önkormányzat ismét szeretne részt vállalni a fizikai munkából: ezúttal remélhetőleg már nem az árral kell majd megküzdeniük, hanem végre a helyreállításból vehetik ki a részüket. Mert ennek az árvíznek egy a tanulsága, bármikor bajba juthatunk, de, ha összefogunk, minden bajból fel tudunk állni. (T)


Szabadidős rendőrök segítettek

Mint az honlapunkon (www.helyihirek.hu) is hírül adtuk, a XVI. kerületi rendőrség állományát az árvízi védekezéshez rendelték. Mikor hazatértek, az állományból többen úgy döntöttek, hogy szabadidejük terhére visszamennek, és önként segítenek a védekezésben. A kapitányság vezetői ebben segítségükre voltak, és ismerős vállalkozók anyagi támogatásával, a Csonka szakközép mikrobuszával heten indultak vissza a borsodi árvízsújtotta falvakba. Mint Szabadka Péter lapunknak elmondta, a kivezénylés során Sajóecsegen jártak, amit kettévágott a víz, önkéntesként Sajóládra utaztak, amit szinte teljesen körülzárt a víz. Nagyon sok érdekességről nem tudnak beszámolni, amit láttak, az egyszerűen borzasztó és leírhatatlan, csak akkor érti meg az ember, ha a saját szemével látja. Traktorral hordják ki a házakból a mozgásképtelen embereket, mentik a bútorokat, egy idős nénit úgy kellett kikönyörögni az öreg házából, s mikor kiértek vele az utcára, a ház összeomlott. Mindezek azon a környéken történtek, ahol elszántan rakták áldozatkész rendőreink a homokzsákokat a helybeliekkel és az önkéntesekkel együtt két napon át (a beszámolóról készült hangfelvétel lentebb megtalálható). Az önkéntes mentésben részt vett Bakó Péter, Pásztor Roland, Ignácz István, Nyitrai Zoltán, Kiss Gábor, Szabó Richárd és Szabadka Péter – munkájukat ez úton is köszönjük. (F)

Az interjú hanganyaga IDE KATTINTVA meghallgatható.

 


Özönvíz a kerületben (is)

A több hetes kitartó esőzés után pár napos (hőségriadóval kísért) hőség köszöntött a XVI. kerületre, majd június 14-én akkora vihar támadt, amekkorát még az idősek sem láttak. Özönvízszerűen zuhogott az eső, s olyan erős szél fújt, hogy az esőcseppek vízszintesen közlekedtek a levegőben, és a víz befolyt a csukott ajtó, ablak résein. Az alig egy órás vihar alatt (népszerű mértékegységbe átszámítva) 300 millió vödörnyi víz érkezett a fellegekből, s ez elmosott, amit tudott, és folyóként hömpölygött lejtőirányba. Szatmáry László képviselő az zivatart kihasználva ellenőrizte a vízfolyásokat, s kamerával értékes felvételeket készített a legzűrösebb kerületrészekről – lesz mit kielemezni. Hogy a Rákosi út mélyebb pontjain térdig ért a víz, az nem is különleges, de a Futórózsa utcából is tengert jelentettek, s ami a Sonkút utcában történt, az kész tragédia (ez látszik képünkön, a Vidámvásár útra hordott sarat és kődarabokat még délután is takarították). Több ház pincéjét elöntötte a víz, Nagytarcsán a szennyivzet kimosta az eső a csatornákból, a kistarcsai kórházból lapátal hajtották ki a vizet. Nagyon érdekes képet mutatott a Szilas-patak, amelyik akkorára duzzadt, hogy egy kisebb hajó is lemehetett volna rajta a Dunáig. A viharos szél a felázott talajból több fát kifordított, de összességében nagyon nagy baj nem történt, bár rég volt itt ekkora vihar.

IMG_4717

FELHÍVÁS!

A „Közösség ereje” Egyesület gyűjtést rendez egy árvíz sújtotta borsodi kistelepülés (Ócsanálos) megsegítésére. A gyűjtés helye: XVI. Cinkota, Vidámvásár u. 72. A gyűjtés ideje: 2010. június 21-22. (hétfő-kedd) 10-18 óráig. Amire a legnagyobb szükségük van: konzervek, tartós élelmiszerek, tisztítószerek, háztartási kisgépek, kisbútorok, takarók, ágyneműk, ruházat. Köszönjük.


Nyújtsunk segítő jobbot az áradások miatt bajbajutottaknak!

Látva az árvízi károk drámai nagyságát, a bajbajutottak iránti felelősségünk azt diktálja, hogy azok mellé álljunk most, akik az árvíz okozta veszteségek miatt most is szenvednek. Több borsodi településen számtalan ház vált életveszélyessé vagy lakhatatlanná a rendkívüli esőzések folytán a medrükből kilépő patakok és folyók miatt, a fedél nélkül maradt emberek más családoknál, iskolákban, parókiákon keresnek ideiglenes menedéket. A Magyar Református Szeretetszolgálat a kezdetektől az árvíz sújtotta területeken van, folyamatos segítséget nyújt a rászorulóknak. Matracokkal, takarókkal, tartós és friss élelmiszerrel, ruhaneművel, gyermekjátékokkal és szivattyúval már több millió forint értékben segített a bajbajutottakon. 2010 folyamán a Református Szeretetszolgálat részt kíván venni a hosszabb távú árvízi újjáépítési programban és részt vállalunk árvízkárosult gyermekek nyaraltatásában is. Természetbeli adományokat Budapesten, a Hungária krt. 200. alatt fogadunk (munkaidőben). Amire a legnagyobb szükség van: tartósélelmiszer, szivattyú, takarító és fertőtlenítőszer. Az árvízkárosultak megsegítésére a Református Szeretetszolgálat tovább folytatja adománygyűjtését, hogy támogatóival még több rászorulón segíthessen. Számlaszám: CIB BANK 10702019-85008898-51100005 (További információk és beszámolók az eddigi segítségnyújtásokról: www.jobbadni.hu oldalon találhatók.)

 

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez