Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661337
   « Vissza

A várakozásnak majdnem megfelelő eredmények születtek a választások első fordulójában

 « Portaszolgálat 
2010. április 21.
 

Ahogy az várható volt, a Fidesz-KDNP toronymagasan nyerte a választások első fordulóját. Az 52,77%-os szavazati arány azt is jelenti, hogy a következő négy esztendőben a 2002 óta ellenzékben levő párt fogja majd irányítani az országot. Az első fordulóban az is eldőlt, hogy a Fidesz-KDNP-n kívül még három párt, az MSZP (19,29%), a Jobbik (16,71%) és az LMP (7,42%) kerül be a parlamentbe. Az előzetes várakozásokkal szemben a Jobbik nem tudta megverni az MSZP-t, ugyanakkor senki sem gondolta, hogy az LMP ilyen sok szavazatot kap majd. Elemzők szerint a második fordulónak immár egyetlen tétje maradt: mekkora felhatalmazást kap majd a győztes Fidesz-KDNP a választóktól? Ha a kétharmados többsége meglesz a pártnak, akkor számos régóta elodázott reform végrehajtására is lehetősége nyílhat.

kovacs peter 

Kovács Péter az „Április 11.” feliratú tortával ünneplők között
az Erzsébet-ligeti Színház nagytermében.
A népszerű polgármester első körös győzelme miatt
itt nem kell második fordulót tartani

A választások első fordulójában az ország 176 egyéni választókörzetéből 175-ben a Fidesz-KDNP jelöltje győzött. Az egyetlen MSZP-s körzet a 20-as volt, melyben az MSZP XIII. kerületi polgármestere, dr. Tóth József szerezte meg a szavazatok többségét. A Fidesz-KDNP jelöltek közül 119-en ráadásul mindjárt az első fordulóban megszerezték a mandátumhoz szükséges szavazatokat.

Az is várható volt, hogy az eddigi ellenzéki pártnak a fővárosban lesz majd a legnehezebb dolga. A választások is ezt
valasztas 

A szavazatszámlálás kezdetén még nem volt egyértelműen biztos
az első fordulós győzelem. Képünkön Szabó Tamás kabinetfőnök,
Fekete Gábor, a kerület első polgármestere és Glattfelder Béla
EU-parlamenti képviselő elemzi a beérkezett szavazóköri adatokat

igazolták, mert bár a 31 választási körzetből 30-ban a Fidesz-KDNP jelöltje győzött, a győzteseknek mindössze 11 körzetben sikerült a mandátumhoz szükséges szavazatmennyiséget megszerezniük. Bennünket érthető módon három választási körzet, a 21-es és a 22-es (XIV. kerület), illetve a 24-es (XVI. kerület) az átlagnál is jobban érdekelt. Az elemzésünket az egyszerűbbnél kezdenénk. A három választási körzetből ugyanis a 24-es volt az, ahol csak egyfordulós volt a választás. Köszönhetően annak, hogy 70%-nál is magasabb volt a szavazáson való részvételi arány, illetve annak, hogy a szavazásra jogosultak 52,87%-a Kovács Péter jelenlegi polgármesterre adták le a voksukat. A kerület korábbi országgyűlési képviselője, dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi 21,62%-kal a második (már nem befutó) helyre szorult. Az LMP-s Szabó Barbara 11,30%-ot, a jobbikos Vas Zoltán 10,99%-ot, míg az MDF-t képviselő Fejér László Előd 3,23%-ot kapott. Elemzők szerint a kerületi választók nem csak az MSZP elmúlt nyolcévnyi tevékenységéről mondtak véleményt, hanem azt a rengeteg fejlesztést is értékelték, mely a Kovács Péter polgármester vezette testülethez fűződik. Ennek az elképzelésnek egy szimbolikus pillanata volt az a bejelentés is, mely a Fidesz-KDNP jelöltjének győzelmi ünnepén hangzott el az Erzsébetligeti Színházban. Azzal ugyanis, hogy a kerületben csak egyfordulós lett a választás, 7,5 millió Ft-ot spóroltak meg a választópolgá­rok az önkormányzatnak. Szász József, kerületi Fidesz-elnök április 11-én éjszaka megerősítette, hogy ezt a pénzt az önkormányzat orvosi műszerek vásárlására fogja majd elkölteni.

A Körvasút túloldalán már nem volt ilyen egyszerű a helyzet. A 21-es és 22-es választási körzetekben ugyan egyaránt a Fidesz-KDNP jelöltjei győztek, de egyik helyen sem behozhatatlan az üldözők hátránya. Zuglót a rendszerváltás óta az SzDSz fő bázisának tartották. Ez az a kerület, ahol az ellenzéknek csak akkor jutott szerep, amikor a helyi MSZP és a helyi SzDSz rosszban volt egymással. Emlékezhetünk rá, mekkora meglepetés volt, hogy a 2002-es helyhatósági választásokon a fideszes Rátonyi Gábor nyerte a polgármesteri választást.

A 21-es körzetben az elmúlt nyolc évben (sőt 1994-98 között is) az MSZP-s Baráth Etelét választották a polgárok országgyűlési képviselőnek, Csiha Judit pedig szintén 1998. óta nyerte a Füredi lakótelepet is magába foglaló 22-es választási körzetet. 2010. április 11-én azonban mindkét körzetben változott a helyzet. A 21-ben dr. Papcsák Ferenc, a Fidesz-KDNP jelöltje 46,49%-ot kapott. Mögötte az MSZP-s dr. Bárándy Gergely végzett 28,03%-kal. A harmadik helyre az a Várnai László Sándor került, aki az LMP színeiben a leghamarabb gyűjtötte össze a jelöltséghez szükséges mennyiségű kopogtatócédulát. A jobbikos Gyenes Géza 9,50%-kal csak negyedik lett. Ez a verseny azonban még nem lefutott. Az MSZP ugyanis az általa korábban lekezelt LMP kegyeit keresve négy választási körzetben, többek között ebben is, visszaléptette a saját jelöltjét. Lendvai Ildikó pártelnök arra biztatta a szavazóikat, hogy ezekben a körzetekben az LMP-s jelöltet támogassák. A párt célja ugyanis az, hogy bármilyen eszközzel is, de megakadályozza a Fidesz-KDNP kétharmados többségét. Ehhez pedig a fennmaradó 57 választási körzetből legalább 9 helyen le kellene győzniük a Fidesz-KDNP jelöltjét. A 21-es körzet egyike volt azon választási területeknek, ahol április 11-én este 7 órakor nem zárulhatott le a szavazás. A Pétervárad utcai okmányiroda is kijelölt helyszín volt a lakhe­lyük­től távol szavazók számára. A választópolgárok egészen éjfélig várakoztak, hogy leadhassák a szavazataikat. De mivel akkorra már bizonyos részeredmények kiszivárogtak, a helyi választási bizottság be akarta gyűjteni a sorban állók mobiltelefonját. Az állampolgárok dühödt reakcióját látva azonban lemondtak a telefonok begyűjtéséről. A vesztes pártok sem hagyták szó nélkül az esetet. Szerintük ugyanis nyilvánvaló választási csalás történt: a Fidesz-KDNP azokra a területekre, ahol nem volt biztos a győzelmében, választókat irányított át. A győztes párt természetesen cáfolja ezeket az állításokat. Az biztos, hogy a 176 választási körzetből egyedül a 19-esben változtatták meg az átszavazók a szavazás eredményét. (A XIII. kerületi választási körzetben a fideszes Szalay Péter az MSZP-s Szanyi Tibort előzte meg.)

szavazok sorban 

Sorállás Zuglóban, a Pétervárad utcai okmányirodánál.
A választók éjfélig várakoztak, hogy leadhassák szavazataikat,
miközben a választási bizottság be akarta gyűjteni a mobiltelefonjaikat

A 22-es körzet sokak szerint az MSZP egyik legbiztosabb pontjának számított. Ezt egyébként valamennyi fővárosi megalakótelepre is mondták, ám a választók mindenhol megcáfolták ezt a tényt. Ez a körzet azért is volt érdekes, mert az itteni MSZP-s induló nem más, mint Tóth Csaba helyi pártelnök volt. A zuglói MSZP (vagy MSZMP) régi káderei szerint Tóth Csaba a felelős a párt helyi mélyrepüléséért. Szerintük ugyanis a Vas megyéből érkezett politikus nemes egyszerűséggel szétverte a jól működő (és bebetonozott) helyi szervezetet. Ez pedig a párt választóit is megzavarta.

Tény, hogy amíg Kulcsár József Ferenc, a Fidesz-KDNP jelöltje négy éve nagy verést kapott az akkori jelölttől, Csiha Judittól, addig a mostani választásokon a KDNP-s politikus rendesen visszavágott a Csiha utódjaként feltüntetett Tóth Csabának. Kulcsár ugyanis 43,74%-ot kapott, az MSZP-s jelöltre pedig 31,43% szavazott igennel. Itt is az LMP-s jelölt, Hámori Zsolt lett a harmadik (15,47%) megelőzve a jobbikos Czeglédi Jánost (9,36%).

Az elemzők szerint a zuglói eredményeket sem csak az országos politikai kudarcok befolyásolták. Nem tett jót a kerület korábbi országgyűlési képviselőinek, hogy a Zuschlag-ügy miatt besározódott a nevük. (Zuschlag vallomása szerint a Fiatal Baloldal a fantomalapítványok révén összepályázott pénz egy részét Baráth Etele és Csiha Judit 2006-os kampányára költötte.) Arról nem is beszélve, hogy Zuschlag-per 15. és 16. rendű vádlottja is kötődött a XIV. kerülethez (az előbbit elítélték, az utóbbit pedig felmentették). A választók az elmaradt fejlesztéseket (Bosnyák téri városközpontot és az ígért sportfejlesztéseket) is az előző politikai vezetők számlájára írták.

Zuglóban tehát április 25-én második fordulóra is sor kerül majd. Addig azonban még sok érdekes dolog történhet mindkét választó körzetben. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez