Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658795
   « Vissza

Különleges műsor az ünnepen

 « Portaszolgálat 
2010. március 29.
 

IMG_1959A szokásos helyszínen, teljesen szokatlan műsorral ünnepelte a XVI. kerület nemzeti ünnepünket március 15-én délelőtt, a Pilóta és a Prodám utca összefutásánál lévő hősi emlékműnél. A műsor valamennyi szereplője az Erzsébet-ligetből érkezett a mátyásföldi huszárok felvezetésével, miközben a téren a mátyásföldi fúvószenekar szórakoztatta a nagyszámú közönséget. A Szekér színház művészei egy forradalmi kis játékot mutattak be, majd Tóth János operaénekes érkezett sötét lován, fejmikrofonnal felszerelve, és zenei aláfestéssel, lovon táncolva adta elő a Nemzeti dal zenés változatát. Erre már mindenki megértette, hogy itt az idő, kitörőfélben van a forradalom, és két színész az előadás közepébe vezette Kovács Péter polgármestert „Halljuk a városatyát!” felkiáltással.

A polgármester beszédével gond nélkül beilleszkedett a színielőadásba: a forradalmi ifjakhoz intézett beszédében
 IMG_1981

 Kovács Péter polgármester a Szekér színház tagjainak
társaságában, háttérben Ferenczi György és a Rackajam

emlékeztetett arra, hogy egy forradalmat kirobbantani viszonylag egyszerű dolog, de a kivívott eredmények megtartása, a helyzet stabilizálása már korántsem ilyen egyszerű, és ahhoz valóságos nemzeti összefogás kell. Így volt ez 1848-ban is, amikor a forradalmi hevület után alapos munka következett, helyreállt a rend, törvények születtek, és az országnak arra is ereje volt, hogy megvédje magát az ellenségtől. A magyar szabadságot csak akkor lehetett legyőzni, ha ketten támadtak rá: a magyar függetlenség legyőzéséhez az akkori kor két legerősebb hadseregének támadására volt szükség. Most is itt az idő – bújt elő a polgármesterből a képviselőjelölt –, bár nem idegen hadseregek ellen kell küzdenünk, hanem az ország irányítását kell jó kezekbe helyezni, hogy ismét fejlődésnek indulhassanak közös dolgaink ebben a szép és tehetséges országban.

 

 

IMG_1991Az ünnepi beszéd elhangzása után a Himnusz következett, abban a hangfekvésben, amelyben nemzeti imádságunkat csak a tenoristák tudják kiénekelni (a Corvin, a Picinke és a Kék madár kórus tagjai szerencsére besegítettek a közönségnek), majd ismét a színészek vették át a szót, felvezetve az addig a színpad sarkában megbúvó zenekart. Az ország egyik legjobb szájharmonikása, Ferenczi György kezdett játszani zenekarával, a Rackajammal – a kiváló előadást a Muharay népi együttes táncosai színesítették, a közönség nagy örömére. Ezután ismét Tóth János énekelt zenei műveltségű lován (amely valóban ritmusra mozgott a lovasával), majd a Varázs­műhely alapítvány kis néptáncosai következtek. Ezután került sor a szokásos koszorúzásra, amelynek során közel ötven különféle szervezet helyezte el a megemlékezés virágait a hősi emlékműnél (amelyet a koszorúzás vége felé a rengeteg koszorútól már szinte meg sem lehetett közelíteni). A megemlékezés új színfoltja volt a Vietnámi Vállalkozók koszorúzása, akik ezzel is jelezték, hogy nem csupán lakhelyüknek tekintik Magyarországot, és ezen belül a XVI. kerületet, hanem részt kívánnak venni az ünnepekben is. (F)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez