Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28660091
   « Vissza

Megjött a tél

 « Portaszolgálat 
2010. február 3.
 

Január végén akkora tél szakadt a kerületre, amilyenre tényleg csak az idősebbek emlékezhetnek. Talán 87-ben volt hasonló, amikor a nagy havazást finom északi szél kísérte – akkor aztán tényleg lefagyott minden. Most nem annyira, csak kicsit csudálkozott az ember, várva a globális felmelegedés jóslataiból ismert pálmafákat és narancsültetvényeket, de aztán be kell látni, hogy mostanában pártunk és kormányunk simán lenyúl mindent, vélhetően a nekünk kiszabott globális felmelegedést is elprivatizálták valahol, mint a BKV vagyonát, a széndioxidkvótát és a termőföldet. Tehát nekik Ciprus, Kuba meg Hawai, nekünk meg itt a zord tél...

De tetterőben sohasem volt hiány ebben az önerős kerületben, ahol még a fekália útját is a lakosok pénzéből
 tel1

 Mátyás az igazságos a Corvin gimnázium előtti
parkban – hósálban, hósipkában

kövezték ki. A szabály amúgy is úgy szól, hogy mindenkinek csúszásmentesítenie kell a saját portája előtti részt (a Budapest Főváros Közgyűlésének a köztisztaságról szóló 48/1994. sz. rendelete értelmében). A fontosabb utakról rendben letolta a havat a Főkefe, a buszok is akadálytalanul közlekedtek (valószínűleg elszúrták a BKV-sztrájk időpontját, mert a nagy havazásban okozott volna ez igazi fennakadást). A lakosok meg hólapátot ragadtak, és a házuk előtti nagy havat kitolták a közútra – ami egészen sajátos megoldás, bár az kétségtelen, hogy a közvetlen probléma ezáltal megoldást nyer. Mivel a nagy havazás szombaton kezdődött, akinek egy csepp esze és lehetősége volt, a lábát ki nem tette a portájáról. Az általános tapasztalat ugyanis azt mutatta, hogy a kósza havazást nem sokkal követi a gyors visszamelegedés.

Vasárnapra viszont csak fokozódott a helyzet, tovább szakadt a hó. A kerületben zömmel csak a főutakon lehetett közlekedni, bár a kerületgazda szolgáltató szervezet szombaton és vasárnap is mind az öt autójával tolta a kerület fontosabb mellékútjairól a havat, bár az kétségtelen, hogy időbe telik, mire ezzel végeznek – főleg, ha közben nagy pelyhekben hull a hó... A kerületi hóeltakarításban a helyi Főkefe-kirendeltség nyújthat még segítséget, bár ott csak az ideiglenes hómunkások kézi erejére számíthatnak.

tel2 

 Művészi hókutya a Finommechanika Ipari Park bejáratánál

A kerületi mentőállomás autói a főutakon rendben tudtak menni, de a behavazott mellékutakon bizony néha lakossági segítséggel kellett kitolni a vasparipákat – fogalmazott Szőke Lajos, a mentőállomás vezetője. Sok volt az elcsúszás miatti végtagsérülés (ami a kéz- és lábtörést jelenti), s ebben felsorakoztak a fiatalabbak is. A zuglói tűzőrségen semmi különösebb esemény nem történt – tudtuk meg Salamon Lajos parancsnoktól –, egy elakadt autót kellett egy mellékutcából kimenteni. A kerületi rendőrség a betörések drasztikus visszaesését tapasztalta a nagy havazás alkalmával, és nagyon kevés volt a baleset, tán azért, mert kevesen ültek autóba. A Naplás-tavon viszont igen nagy volt az élet, hólapáttal pályákat készítettek és koriztak boldogan a tél szerelmesei. Mindent összevetve: nincs nagy baj, és igen szép ez a tél. Talán nem is hiányzik annyira az a globális felmelegedés... (F)

(További képek alább megtekinthetők.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 tel3 tel4

 Reménytelenül behavazott autókereskedés
a Rákosi úton: tessék választani!

 Vietnámi Vera és barátai kesztyűt, sapkát osztanak a Pálya utcai szociális otthonban

 

 tel5 tel6

 Háztáji gépasített hókotrás fűnyíró kertitraktorral

 és kézi benzinmotoros hómaróval

 

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez