Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657859
   « Vissza

Emléktáblát kapott a kormányzó

 « Portaszolgálat 
2009. november 25.
 

November 15-én délután kisebbfajta tömeg gátolta a kerékpárosokat a Veres Péter úti kerékpárút akadálymentes használatában. A magyar zászlót tartó emberek a 75. szám (Hotel Krisztina) előtt gyülekeztek. Tették ezt azért, mert a Déli Harangszó Baráti Kör egy különleges táblaavatóra hívta őket. A helytörténeti dokumentumokból ugyanis kiderül, hogy a jelenlegi Veres Péter és Szabadföld utakat a két világháború között Horthy Miklós útnak hívták. Ez az elnevezés Budapestnek az 1921-es külső határától (a nagyiccei fogadótól) egészen Kistarcsáig megillette az utat.

A helybeliek, akik akkor még nem sashalmiak és nem mátyásföldiek, hanem közigazgatásilag cinkotaiak voltak, azért nevezték el a kormányzóról ezt az utat, mert Horthy abban az időben többször is járt errefelé. (Állítólag kíséret nélkül, tehát védtelenül tette ezt, nem úgy, mint a mai politikai vezetők, akik a Kormányőrség nélkül egy tapodtat sem mernek tenni.) No, meg azért is, mert rendkívül nagy népszerűségnek örvendett. 88 évvel később aztán az utódok, a már említett Déli Harangszó Baráti Kör kezdeményezésére, az út eredeti névadójára, Magyarország XX. századi egyetlen kormányzójára szerettek volna emlékezni.

S hogy miért november 15-én? Mert az szinte napra pontosan (egy nap eltéréssel) megegyezett Horthy Miklós 90 évvel ezelőtti budapesti bevonulásának az időpontjával. A fehér lovon érkező tengernagy csapatai élén érkezett a Gellért Szálló elé, azzal a céllal, hogy a kommunista hatalom által irányított fővárost felszabadítsa a zsarnokok uralma alól. Dr. Onyesnyák György, a baráti kör elnöke ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy az árpádföldi iparos által készített szürke márványtáblával szeretnének emléket állítani a kiváló államférfinak.

– A szomszédos XVII. kerület már megelőzött bennünket ebben a tiszteletadásban, hisz ott már tavaly emléktáblát kapott a néhai kormányzó. Ugyanakkor nem sok helyen van még az országban ilyen emlékhely. A mi egyesületünk volt a kezdeményezője az árpádföldi Tóth Ilonka szobor felállításának, illetve az Állás utca melletti köztérnek az 57-ben mártírhalált halt orvostanhallgatóról való elnevezésének is. Szeretnénk azt is elérni, hogy a néhai kormányzóról is egy közterületet nevezzenek el a kerületben. Ez azonban még a jövő, egyelőre meg kell elégednünk az emléktáblával, mely közadakozásból készült el. Nagy örömünkre szolgált, hogy az út egyik legszebb épületének a tulajdonosai, a Ruszkay házaspár első szóra igent mondtak, amikor a tábla ötletével felkerestük őket.

A november 15-i rendezvényen az esemény rangjához méltó ünnepséggel avatták fel az emléktáblát. A fellépők között volt operaénekes, hivatásos előadó, magyar tanár, gimnáziumi diák és történész is. A rendezvény körítését a lovagrendek képviselői, illetve egy lovas huszár és egy, a baráti lengyel hadsereg ruhájába öltözött katona adta. Magát az emléktáblát Kovács Péter polgármester a Ruszkay házaspárral közösen leplezte le. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez