Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28785455
   « Vissza

Miniszterelnöki látogatás a Mozgásjavító Központban

 « Archívum 
2009. november 13.
 

Mi szeretnél nagykorodban lenni, Tomi?

„Tűzojtó” volt a címben feltett kérdésre a felelet. A párbeszéd pedig Bajnai Gordon miniszterelnök és egy négy-öt év körüli mozgássérült fiúcska között zajlott le november 5-én 10.37 perckor a Mexikói úti Mozgásjavító Gyermek és Ifjúsági Központban. Az időpontot azért is tudhatjuk ilyen pontosan, mert egy miniszterelnöki látogatás nagyon is szigorú forgatókönyv szerint zajlik. Az épület bejárásakor előre mondták, hogy mely helyiségeket tekinti meg a miniszterelnök, és érezhető volt, hogy még a spontán megnyilvánulások (a Tomihoz való leguggolás) is előre megtervezett cselekedet volt.

Bajnai Gordon ezúttal azonban még nem a kampány miatt látogatott a zuglói intézménybe. Bár kétségtelen, egy menő politikus számára nincs annál népszerűsítőbb dolog, mint hogy elmegy a mozgássérült gyerekekhez, megsimogatja a fejüket, és mond nekik néhány kedves, de üres mondatot. A miniszterelnök ezúttal azért látogatott az intézménybe, mert a babérokat kívánta learatni. Méghozzá nem is érdemtelenül, hisz a magyar állam és a főváros ezúttal valóban értelmes dologra költött el bruttó hárommilliárd forintot. A Mexikói úti intézmény vezetője, Nádas Pál ugyanis elhatározta, hogy az intézet funkcióját kibővíti, az általános iskolai képzés mellett létrehoz egy középiskolát a mozgássérült fiatalok számára, és a vidéki gyerekek számára egy diákotthont is alapít. Ehhez azonban a 106 éves épület nem nyújtott elegendő infrastruktúrát.

 

 Bajnai Gordon és Horváth Csaba egy mozgássérült gyerekkel

Ekkor jött az álom: egy új modern épületszárny létrehozása, mely nem csak a felszín felett, hanem az alatt is lehetőséget biztosít a terjeszkedésre. Nem volt olcsó álom, de az igazgatónak még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is sikerült meggyőznie a döntéshozókat, hogy érdemes egy ekkora beruházásba befektetniük. A program 2007-ben kezdődött. A fő beruházó a Fővárosi Önkormányzat volt, de az állam is sokat beleadott az építkezésbe. Az összefogás eredményeképpen pedig egy csodát sikerült létrehozniuk. Az új iskolai épületben összesen 11 tanterem, 3 szaktanterem, egy 25 méteres, versenyek rendezésére is alkalmas uszoda, valamint egy tanmedence, négy tornaterem, egy színházterem, ebédlő egy kávézó és egy hatalmas zsibongó található. Az épület legalsó szintjén van az uszoda, és ott találhatók a tornatermek, illetve a konditerem is. A diákotthonban 12 fős apartmanokat alakítottak ki, egyenként 4x3 fős hálószobával, egy közös nappalival, két fürdőszobával és három további mellékhelyiséggel. November 5-én azonban csak a rekonstrukció első üteme fejeződött be: második lépéseként az Uzsoki Kórháztól „megörökölt” szomszédos épület, a Medgyes-ház felújítása és átalakítása következik majd. Ebben az épületben kap majd helyet a Mozgásvizsgáló Szakértői Bizottság, valamint további hat apartman is.

A Mexikói úti intézmény több mint százesztendős múltra tekint vissza. Magyarországon először itt létesült intézmény, amelyet a Deák Ferenc Szabadkőműves Páholy tagságának jótékony cselekedete nyomán, 1903. december 24-én, a Nyomorék Gyermekek Menhelye és Egylete néven alapítottak meg. Az intézményben jelenleg közel 200 mozgássérült gyermek oktatása, nevelése, mozgásfejlesztése, egészségügyi ellátása és gondozása történik, ezen túl Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézményként, országszerte támogatja a mozgáskorlátozott gyermekek inkluzív nevelését és oktatását.

November 5-én tehát emiatt látogatott Bajnai Gordon Zuglóba. Nem egyedül érkezett a rendezvényre, hanem

 
 
többek között Arató Gergely oktatási államtitkár, Világosi Gábor parlamenti alelnök és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes társaságában. Nádas Pál igazgató vezetésével ugyanebben a felállásban járták körbe az intézményt, és érkeztek 10.35 perckor a kijelölt apartmanba, ahol 10.37-kor leguggoltak a Tomi nevű kisfiúhoz.

A megnyitó az ünnepség hátralevő részében is egy szigorú menetrend szerint zajlott. Himnusz, egy látványos ünnepség, majd beszédek következtek. A miniszterelnök beszédét természetesen megelőzte a köszönetnyilvánítás. Ezúttal egy kerekesszékes kislány adta át saját rajzát a hála jeleként Gordon bácsinak. A miniszterelnök ebből a jelenetből, illetve a Tomival folytatott rövid beszélgetésből merítkezve egy szívhez szóló beszédben ecsetelte a magyarság összefogását a nemes ügy érdekében. A szalagátvágást követően aztán Gordon bácsinak sietnie kellett, így népes kíséretével egyetemben elszáguldott a rendezvényről. Az ünnepség azonban továbbfolytatódott, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes például leleplezte azt a táblát, amit az aulában állítottak ki a beruházás emlékére, Arató Gergely pedig azon személyek megjutalmazásából vette ki a részét, akik az új központ létrehozásában aktív szerepet vállaltak.(H)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez