Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659135
   « Vissza

Mire számíthat az önkormányzat?

 « Portaszolgálat 
2009. október 14.
 

Az országgyűlés, de leginkább a jelenlegi kormány 2009-ben rendhagyó módon nem december 31-ig, hanem már november 30-ig dönteni akar a 2010. évi költségvetésről. Ennek érdekében a számokról, tételekről zajló vita már október 5-én megkezdődött a Parlamentben. Kovács Péter polgármestertől azt tudtuk meg, hogy a költségvetési tervezet jelenlegi formájának a települési önkormányzatok lehetnek majd a nagy vesztesei.

– A tervezet szerint 2010-ben 120 milliárd forintot vonnának el az önkormányzatoktól – mondta a kerület vezetője. – Ezt már szinte kőbe vésték, azaz nem sok jóval kecsegtetnek. Ha ezt az elképzelést megvalósítják, akkor a XVI. kerület csak a normatíva csökkentése miatt 800 millió forintos elvonásra számíthat. Ebben azonban sok minden nincs is benne. Mert az idén a 19 milliárd forintot is meghaladó költségvetésünk a következő évben nem csak a normatíva-elvonás miatt karcsúsodhat. A gazdasági válság miatt például biztos, hogy jövőre kevesebb lesz az iparűzési adóból származó bevételünk. Az előzetes kalkuláció alapján 3-5 százalékos csökkenésre számíthatunk, ami az eddigi 3 milliárd forintos bevételünket 100-150 millióval csökkentheti. Aztán vegyük az egészségügyet, melytől az OEP most vont el 40 millió forintot, és a finanszírozás változtatásával újabb százmilliókat kíván elvenni az intézményektől.

 

 Szatmáry László szentmiháyi képviselő és Kovács Péter polgármester a tüntetés előtti gyülekezésen az Örs vezér terén. A kormány 800 milliót vonna el a kerület jövő évi pénzéből.

– Az idei 5 százalékos ÁFA-emelés potom 300 millió forintos többletkiadást jelentett az önkormányzatnak. Ez az adóügyi manőver pedig 2010-ben is éreztetni fogja majd a hatását. Az önkormányzat ugyanis csak fizeti az ÁFA-t, de azt nem tudja semmilyen formában sem visszaigényelni. Az is szinte biztosra vehető, hogy szűkülni fognak a pályázati lehetőségek, s mivel a kerület köztudottan jó pályázónak számít, ez a változtatás is érzékenyen fog majd bennünket érinteni. Összefoglalva, ha a parlament a jelenlegi költségvetési változatot fogadja el, akkor a XVI. kerületi önkormányzat 2010-ben közel egymilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat majd. Ez elsősorban működési oldalon jelenik majd meg.

Kovács Péter polgármester szerint egy ilyen költségvetési évre előre felkészülni nem lehet. Ezért ő arra számít, hogy a jelenlegi tervezet a november 30-i elfogadásig még jelentős mértékben változni fog. – A kerület két országgyűlési képviselőjét, dr. Vidorné dr. Szabó Györgyit és Szatmáry Kristófot is arra kértem, hogy a kerület érdekében ne szavazzák meg ezt a költségvetést. Az előbbinek egy nyílt levelet írtam, melyben megindokoltam a kérésemet, az utóbbi viszont már ígéretet tett rá, hogy, ha nem lesz változtatás, akkor „nem”-mel fog szavazni. Ezen kívül kértem őket, hogy a kerület érdekében beterjesztett módosító indítványokat viszont támogassák.

A kerület vezetője által említett módosító indítványokat október 5-én Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő nyújtotta be a parlamentnek. Erről, valamint a további módosító javaslatokról október 16-ig dönt az országgyűlés.

– A következő kompenzációkat kértük a kerület számára: egyrészt az M0 mellett elmaradt zajvédőfal megépítéséhez kérnénk 65 millió forintos támogatást. A Magtár utcában és annak környékén élők ugyanis olyan zajterheket kénytelenek elviselni, melyek bőven meghaladják az egészséges értékeket. Ugyancsak támogatást igényeltünk a szentmihályi (Hősök terei) szakrendelő felújítására. Ebben az esetben a beruházás költségeinek a felére tartanánk igényt, ami a mi számításaink szerint 60 millió forintos állami támogatást jelentene. Ugyancsak fontosnak tartjuk, hogy a megnövekedett gyereklétszám, és a gazdasági helyzet miatt egy új bölcsőde épüljön a kerületben. A bölcsődék építése egyébként a kiemelt kormányprogramban is fontos helyen szerepel. A beruházáshoz az uniótól is szeretnénk majd támogatást igényelni, ugyanakkor az államtól egy 250 millió forintos önrész-kiegészítést kérünk. Utoljára pedig a gyermekek úszásoktatása érdekében egy autóbusz megvásárlásához kértünk 80 millió forintos támogatást. Ezt a kérésünket nem mellesleg a kerületi MSZP frakció is támogatta.

2006. óta minden esztendőben normatíva-csökkenés jellemezte a költségvetést. Az önkormányzatok lassan hozzászokhattak, hogy évről évre reálértéken nézve az előző évnél kevesebb állami támogatásból kellett gazdálkodniuk. A jövő évi költségvetési tervezet elvonásai azonban minden eddigi csökkentést felülmúlhatnak. – Ez úton is arra kérem dr. Vidorné dr. Szabó Györgyit, hogy a novemberi végszavazáson ne a frakció és a párt, hanem a kerület érdekeit képviselje. Úgy vélem, a kerület érdekében nagyon nagy szükség lenne az ő lojalitására is. (M)

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez