Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654055
   « Vissza

Lócsonkítások a kerületben

 « Archívum 
2009. augusztus 20.
 

Hát, ezzel a gondolattal is sürgősen meg kell barátkoznunk. A Kertvárosban ugyanis élnek (vagy legalábbis megfordulnak) olyan emberek, akik abban lelik örömüket, hogy ártatlan lovakat csonkítanak. A Magtár utca és a Gabonaszem dűlő (ez már majdnem az M0-t jelenti) között van egy karám. Ebben él 13 ló. Csődörök, kancák és csikók (az egyik kanca éppen az elmúlt hetekben ellett meg), feketék, barnák, fehérek és almásderesek vegyesen. A lovak tartását semmi sem korlátozza, mivel a terület külterületnek számít, így nem vonatkozik rá az önkormányzat állattartási rendelete. A területen persze lakni sem lehetne, hisz az mezőgazdasági területként van nyilvántartva, amely szabályozás csak szerszámos kunyhók és pottyantós WC-k építését teszi lehetővé. Mégis akad az adott részen többszintes ingatlan is. Hogy honnan kapott rá építési engedélyt, azt persze homály fedi. (A Jóisten azonban rendesen megbüntette a szabályáthágót, mert az M0-s nyomvonala olyan közel megy el a házhoz, hogy az abban élők előbb-utóbb biztos, hogy halláskárosodást fognak szenvedni.)
Az illegális ingatlantulajdonosok régóta rossz viszonyt ápolnak a szerintük szintén illegális tevékenységet folytató lótulajdonossal. Véleményük szerint ugyanis a férfi a 13 lovat szaporításra és eladásra tartja, ugyanakkor a folyamatos belterjes fedeztetések, az állatorvosi ellenőrzések hiánya gyakran az állatok elpusztulásához vezet. A szomszédok szerint a tulajdonos a tetemeket rendszeresen a kertjében temeti el. Ami valóban törvénybe ütköző cselekedet. A szomszédokat ezen kívül az is zavarja, hogy a lótartó kerítés helyett szeméttel és trágyával vette körbe a birtokát. Ez utóbbiból valóban több mint száz köbméter található az ingatlanon. Az ellenséges szomszédok híre az önkormányzatra és a rendőrségre is eljutott. A felek, ahol csak tudnak, keresztbe tesznek egymásnak. A rossz szomszédság, török átok elve szerint élő szomszédok vitáját azonban leginkább a lovak sínylik meg.
Anélkül, hogy bárkit is gyanúsítanánk, hisz a nyomozás minden esetben a rendőrség dolga, csak a tényeket közölnénk. A karámban 2007 nyara óta furcsa dolgok történnek. A lovak sorra szenvednek rejtélyes sérüléseket. Két éve az egyik ló inait vagdosták meg, egy másikat pedig egy éles tárggyal fejbe vágtak. Pár héttel később megismétlődtek a cselekmények, akkor az egyik lónak a farát, a másiknak meg a lapockáját vagdalták össze. Alig egy évvel később az egyik ló elpusztult. A gazdája szerint a halálát mérgezés okozhatta. Ugyanazon az estén a lovak mellett élő kutyát is brutálisan kivégezték.
A legutolsó bűncselekményre ez év júliusának közepén került sor, ekkor egy másik állatnak a fejét (orrát) hasította fel az ismeretlen elkövető. A fenti bűncselekmények felderítését megnehezíti, hogy a lovak semmiféle törzskönyvvel, orvosi papírral nem rendelkeznek. Annyi biztos, hogy a telepen valóban több sérült ló található, a legutóbbi támadás sérültje pedig szemmel láthatóan nagyon rossz állapotban van. A lovak tulajdonosa arra hivatkozva, hogy ellene a világ (az önkormányzat és a rendőrség) összeszövetkezett, nem tett feljelentést az ügyben, sőt állatorvosi segítséget sem kért a sérült lóhoz. Ugyanakkor megkereste az egyik ismert állatvédő egyesületet, mely azonnal megtette a szükséges lépéseket.
Hogy csak tovább gubancoljuk a rejtélyes ügy szálait, a lovak tulajdonosát már az önkormányzat is többször felszólította, hogy az állatok tartási körülményein sürgősen változtasson. Ezen viszont az állatok gazdája mélységesen felháborodott. Emiatt a rendőrök is gyakran megfordultak már a tanyán. Legutóbb, áprilisban azonban az önkormányzat illetékese rendőri kíséret nélkül járt a karámnál, s amikor intézkedni próbált, a lovak tulajdonosa őt (állítása szerint) többször megütötte, megrugdosta, sőt az ügyirat dokumentumait is elvette tőle. A feljelentést követően közfeladatot ellátó személy elleni erőszak ügyében vizsgálódnak a rendőrök. Ezek a tények, no meg az, hogy a jó tartású, szelíd lovak (akár a gondatlan tartás, akár a gazda hirtelen haragja, és akár a rossz szándékú ellenségek miatt) veszélyben vannak. Az állatvédők is erre hivatkozva emelték fel a hangjukat. (S)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez