Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.25. csütörtök
Márk, Márkó, Márkus
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28821594
   « Vissza

A Centin kapott új otthont a Fazekas Központ

 « Archívum 
2009. augusztus 20.
 

A Fazekas Központ 1992-es megalakulása óta a kerületben működik. A Dr. Kresz Mária Alapítvány 17 évvel ezelőtt költözött be az önkormányzattól kapott Csinszka utca bölcsődeépületbe, és azóta folyamatosan a mátyásföldi környezetben működött. Tavaly azonban olyan nagy volt az óvodába jelentkezők aránya, hogy az önkormányzat már nem odázhatta tovább az óvodabővítést.
A kerület és az alapítvány vezetői ez ügyben több tárgyalást folytattak egymással. Az önkormányzat először a Dióskál utcában ajánlott egy csereingatlant a Fazekas Központ számára, de azt az alapítvány vezetői túlságosan rossz állapotúnak és túlzottan kicsinek találták. Az önkormányzatot azonban egyre jobban sürgette az idő, az idei évben ugyanis a tavalyinál is nagyobb volt a kerületi óvodák iránti igény. Ráadásul az oktatási törvény a jövőben az önkormányzatok számára kötelezővé teszi minden három év feletti gyerek óvodai elhelyezését. (Eddig öt év volt ennek a határa.)
A kerületben tehát sürgősen bővíteni kell az óvodákat, másrészt a közeljövőben egy intézményt is építeni kell. Az óvodabővítések egyik lehetséges helyszíne éppen a Csinszka utcai komplexum volt, ahol a Pipitér Óvoda a Fazekas Központ kiköltöztetésével három csoportszobával is gazdagodhat. Márpedig ez hetven gyerek óvodai elhelyezését biztosíthatja majd. A Fazekas Központnak tehát mennie kellett a Csinszka utcából, csak az volt a kérdés, hogy hova. A Dióskál utcába semmiképpen sem akartak menni, ugyanakkor hiába próbálkoztak más önkormányzatoknál, számukra megfelelő nagyságú területet sehol sem kaptak. Ekkor merült fel annak a lehetősége, hogy mi lenne, ha valamelyik iskolában kapnának helyet.
Kétségtelen, hogy a budapesti iskolák többségét egykoron a jelenleginél jóval nagyobb gyereklétszámra tervezték, ugyanakkor a kertvárosi gyereklétszámot látva az idei óvodai többlet előbb-utóbb majd az iskolákban is jelentkezni fog. A Fazekas Központ iskolai elhelyezését első körben nem is akceptálták az igazgatók, ám dr. Csomor Ervin alpolgármester közbenjárására a Centenáriumi Általános Iskola és Szakiskola igazgatója végül kötélnek állt, és három földszinti tantermet átadott az alapítvány számára. Ezzel, úgy tűnik, lezárult egy feszültségekkel teli időszak az önkormányzat és a Fazekas Központ életében.
És akkor nézzük a jövőt. A Fazekas Központ előreláthatóan augusztus közepén költözik majd be a Centibe. Itt 150 négyzetméteren kell majd berendezkedniük. Ez azt jelenti, hogy a felszereléseik egy részét ideiglenes helyeken kell majd elhelyezniük. A három tantermet ingyen és bérmentve kapják az önkormányzattól. Az iskola rezsiköltségébe azonban az elfogyasztott hő és áram arányában be kell majd szállniuk. A Fazekas Központ emellett vállalta, hogy egy félállású portást is foglalkoztat majd, aki az iskolán kívül időkben, amikor a Fazekas Központ üzemel, az intézmény felügyeletét biztosítja majd. S lesz majd még egy kötelezettsége a Fazekas Központnak: a megállapodás értelmében oktatóik szeptembertől az iskola diákjai és pedagógusai számára heti nyolc órában ingyenes foglalkozásokat tartanak majd. (S)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez