Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.26. péntek
Ervin
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28830962
   « Vissza

Újabb megpróbáltatás vár a vállalkozókra

 « Archívum 
2009. március 27.
 
Úgy látszik, ez a kormány már akkor is bajt okoz, ha segíteni akar. Legalábbis ez derül ki abból az adminisztratív változtatás látszatát keltő kormányrendeletből (358/2008), mely megint csak a kis- és középvállalkozásokat érinti. A rendelet március 31-i hatályba lépésétől kezdve 60 napon belül a Polgármesteri Hivatal Okmányirodája köteles lesz minden kerületi vállalkozást besorolni. A telepengedély-köteles és a bejelentés-köteles tevékenységekről az önkormányzat honlapján (www.budapest16.hu) tájékozódhatnak a kerületi vállalkozások. Akiknek megmarad a telepengedélyük, tehát továbbra is telepengedély-köteles tevékenységet végeznek, azoknak nem kell befáradni az Okmányirodára és megújítani a telepengedélyüket.
Ezekben az esetekben csak értesíteni fogják a vállalkozót, hogy nyilvántartásba vették és milyen szám alatt. A bejelentés-köteles vállalkozások pedig értesítést kapnak majd arról, hogy a vállalkozásukat a rendelet szerint nyilvántartásba vette a hivatal. Ez utóbbi kategóriába tartozó vállalkozók sem mentesülnek majd az ügyintézéstől, hisz a régi, hatályon kívüli telepengedélyüket ők is kénytelenek lesznek majd személyesen leadni az Okmányirodán.
Az új rendelet természetesen a hivatal dolgozóinak is rengeteg pluszmunkát jelent majd, hisz a körülbelül 800 kerületi vállalkozást kell majd besorolniuk a fenti kategóriába, és a rendelet alkalmazásának adminisztrálása is jelentős mértékben megnehezíti a dolgukat.
A rendelet-módosítás hátterében az áll, hogy az újonnan alakuló vállalkozások (amennyiben a jelenlegi gazdasági helyzetben akad még ilyen) minél gyorsabban elkezdhessék a tevékenységüket. Amíg korábban egy bejelentett vállalkozás csak a telepengedély kézhezvételét követően kezdhette meg működését, addig március 31. után a kérelem leadását követően az engedély hiányában is lehetősége lesz majd erre. Az elv persze jó, de ez a változtatás újabb problémákat is szülhet, korábban ugyanis a Polgármesteri Hivatal szűrni tudta a vállalkozásokat (családi házas övezetben nem vagy csak bizonyos feltételek mellett adott engedélyt zajjal, szaggal vagy egyéb nyugalmat zavaró dologgal működő vállalkozásoknak), az új rendelet azonban ellehetetleníti a hivatal lakosságot védő, óvó tevékenységét.
Ne csodálkozzunk tehát, ha áprilistól fémfeldolgozó üzem, gumisműhely, karosszérialakatos nyílik a szomszédságunkban, hisz annak tulajdonosa telepengedély nélkül is legalább 30 napig (addig kell a szakhatóságoknak ellenőriznie a működés körülményeit) biztos, hogy legálisan zajonghat. (M)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez