Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.05.08. szerda
Mihály
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28917165
   « Vissza

Kertvárosi Polgárőrség

 « Archívum 
2009. március 27.
 
Egy évvel ezelőtt elkezdődött folyamat végére tehetnek lassan pontot a XVI. kerület közbiztonságának szereplői. 2008. tavaszán még dr. Balázs Norbert alezredes volt a Kertváros rendőrkapitánya, és ő volt az, aki elsőként kezdeményezte, hogy a kerület széttagolódott polgárőrségei egyesítsék erőiket. Utódja, dr. Tóth Ferenc alezredes szintén a kerületi polgárőrségek összefogásában látta az előrelépés lehetőségét. Ennek érdekében maga is sokat lobbizott, és ahogy az elmúlt hetek, történéseit látjuk, érvei szép lassan eredményesnek bizonyulnak. A kerületi polgárőrségek történetét ismerve már az is nagy szó volt, hogy az elmúlt időben szinte havonta sikerült egy asztal köré leültetnie a prevenciós és közbiztonsági civil szervezetek képviselőit. A közös megbeszélések eredményeképpen pedig a kerületi polgárőrségek vezetői (a hatból egy szervezet kivételével) tavaly decemberben egy szándéknyilatkozatot írtak alá, melyben már egy kerületi egységes polgárőrszervezetben való közös szerepvállalást is megfogalmaztak. Akkor Csipán Andrást, a Speciális Mentők és Sürgősségi Vérszállítás Kht. elnökét bízták meg az új kerületi polgárőrség tervének kidolgozásával. A történet szereplői (már nem csak elnökök, hanem minden kerületi polgárőr) januárban ismét találkoztak a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola ebédlőjében. Itt a vezetők első kézből tájékoztatták az egyesületek tagjait a fúzió előnyeiről.
Az újabb koordinációs megbeszélésre március 12-én dr. Tóth Ferenc alezredes, kerületi rendőrkapitány irodájában került sor. Az eseményen valamennyi (mind a hat) kerületi polgárőr egyesület képviseltette magát. Csipán András az SMSV Kht, Örkényi József, az árpádföldi, Ozsvát Sándor, a cinkotai, Nagy Ákos a Dóra, Vodnyánszky Gábor a mátyásföldi és Erdélyi Barna pedig a rákosszentmihályi polgárőrségek nevében mondta el a véleményét. Az eredmény pedig a következő lett: a kerületi polgárőrségek a közeljövőben „Budapest XVI. kerület Polgárőr és Tűzoltó Egyesület” néven egy egységes szervezetbe tömörülnek. Indoka, hogy együtt jobban tudják majd az erőiket a feladatokra koncentrálni, és egy szervezetként könnyebben tudnak majd az önkormányzati és a pályázati támogatásokból is gazdálkodni. Ezen kívül a lakosság számára is egyértelmű lesz, hogy kik a polgárőrök. A közeljövő feladatai közé tartozik ugyanis az egységes egyenruha, hosszútávon pedig a felmatricázott szolgálati gépjármű beszerzése.
Dr. Tóth Ferenc alezredes a márciusi találkozón megerősítette, hogy a hónap végi testületi ülésen a közös polgárőrség ötletének támogatását kéri majd a testülettől. Mivel a fúzió egyezik a kerület vezetőinek az elképzelésével, a testület várhatóan biztosítani is fogja a támogatásáról a kertvárosi polgárőröket. Ha ez így lesz, és az egyesület bejegyzésének sem lesz törvényi akadálya, akkor áprilistól már egy közös szervezet óvja majd a közbiztonságot a XVI. kerületben.
Jelen pillanatban nehéz még megállapítani, hogy az új szervezet vezetőinek (akiket majd a tagság fog demokratikusan megválasztani) mennyi ember áll majd rendelkezésére. Az eddigi hat szervezetnek körülbelül 100-150 főre tehető az állománya, de a valóban aktív, utcán járőröző polgárőrök száma ennél természetesen jóval kevesebb. Az egyesítés szorgalmazói ebben is előrelépést várnak, és amennyiben megvalósulnak a terveik, a jövőben jelentős mértékben megnőhet a közbiztonság őreinek közterületi jelenléte, melynek pedig egyenes következménye lesz majd a közbiztonság javulása. (S)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez