Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602200
   « Vissza

Van-e élettani hatása az mobil-átjátszó toronynak?

 « Archívum 
2008. november 26.
 
Előző számunkban foglalkoztunk a Centenáriumi lakótelepen a lakásokhoz túl közel telepített mobil-átjátszó torony problémájával. A cikkre meglepően sok észrevételt kaptunk, többek között jelentkezett Kismaros helyi lapjának szerkesztője, jelezve, hogy náluk is vannak hasonló gondok – az alábbi, igen érdekes cikk ezzel kapcsolatban készült a KisDuna című újságban.

Az Alkotmány 70/D. pontja kimondja „A Magyar Köztársaság területén élőknek jogunk van a lehető legmagasabb szintű testi lelki egészséghez”. Dr. Somosy Zoltán sugárbiológussal beszélgettünk a mobil-tornyok sugárzásának élettani hatásáról.
– Mi az az elektromágneses sugárzás?
– A sugárzás energiaterjedés, amely hullámokban, energiacsomókban terjed. A sugárzás széles spektrumon fordulhat elő a, a káros gamma sugárzásoktól a látható tartományon át a mikrohullámok és a nagyfeszültségű elektromos vezetékek, illetve a mobil átjátszó-tornyok sugárzásán át.
– Mi a különbség az ionizáló és nem-ionizáló sugárzás kötött?
– Az ionizáló sugárzás káros az emberi szervezetre, roncsoló hatású. Mivel a legtöbbet vízzel találkozik, a víz vegyületét (H2O) pozitív és negatív ionokra bontja, amely ionok könnyen lépnek reakcióba a más elemekkel és ezáltal fejtik ki romboló hatásukat az emberi szervezetben. Ezzel szemben a nem-ionizáló sugárzásnak ilyen roncsoló hatása nincsen, azonban alig mérhető tartományban hőhatása van. A sejteket körülvevő membrán felületét melegíti.
– Van-e élettani hatása a nem-ionizáló sugárzásnak?
– Igen van, elsődlegesen ez a fent leírt hőhatás, de egyéb hatásokat is bizonyítottak már a kutatások, azonban hogy ez milyen következményekkel jár az emberi szervezetre, nem tudjuk, mert a kutatások nem rég óta folynak e témában. A technológiai fejlődést az orvostudomány csak később tudja utolérni.
– Az átjátszó-tornyok sugárzásának határértékeit mi alapján húzták meg?
– Kimerítő nemzetközi kutatások alapján állapították meg a határértékeket rögzítő nemzetközi normákat és ehhez igazodik a hazai szabályozás is. A magyarországi mobil-átjátszó tornyok egyike sem éri el a megengedett határértékeket. Azonban a jövőben nemzetközi szinten és itthon is az eddiginél jóval alacsonyabb értékeket fognak megállapítani, mert azok is ki vannak téve az egészségügyi kockázatnak – mert mint említettem azok is ki vannak téve a sugárzásnak –, akik ezt a kockázatot nem választják, hiszen nem használnak mobiltelefont (pl: a gyermekek és az idősek nagy része).
– Van-e különbség a rádiófrekvenciás átjátszó-torony és a GSM alapú sugárzása között?
– Igen a kettő teljesen más, nem összehasonlítható.
– Mi a különbség a mobiltelefon-használat közben és az átjátszó-torony működése közben létrejövő sugárzás között?
– A torony folyamatosan sugárzik, így az ember ennek akkor is ki van téve, ha nem telefonál. Ráadásul a mobil torony sugárzásának az is ki van téve, aki egyáltalán nem használ mobilt. A mobiltelefon-használattal nagyobb sugárzásnak vagyunk kitéve, mint az átjátszó-torony sugárzása esetén, de a kockázatot mi magunk vállaljuk. Ugyanakkor a mobiltelefon bizonyos időnként akkor is sugárzik, ha nem telefonálunk vele. Ilyenkor a telefon a toronnyal tartja a kapcsolatot.
– Igaz-e az az állítás, hogy a mobil-átjátszó torony sugárzása kisebb, mint egy 12.000 forintos mikrohullámú sütő sugárzása?
– Egy olcsóbb, rosszul szigetelő mikrohullámú sütő háttérsugárzása, amit a sütőtéren kívül fejt ki, káros lehet, azonban a két sugárzás nem összehasonlítható, mert más-más frekvenciatartományban vannak.
– Hátrányt jelent-e a mobil-tornyok felállítása lakott területen?
– Igen. Nemcsak egészségügyi kockázata van, hanem lelki is. Adott esetben lehetséges, hogy lelki betegséghez vezet az egészségügyi kockázatoktól való félelem. Ráadásul lelki egészségünk építését szolgálja választott természeti környezetünk, ezzel szemben az ilyen torony rontja környezetünk természet adta szépségét. Ezért a lakosság felháborodása jogos ilyen torony telepítésekor, és érthető, hogy fellép annak érdekében, hogy a létesítmény lakóhelyüktől lehető legtávolabbra kerüljön.
– Mikor mondhatjuk el, hogy nem vagyunk egészségügyi kockázatnak kitéve, mi a biztonságos használat ismérve?
– A legbiztonságosabb, ha a telepítéskor a megelőzés elvét tartjuk szem előtt éppen az előzőekben leírtak miatt, azaz, mert biztosan nem zárható ki az egészségkárosító hatás. A kutatások még folynak. Ezért a hatóságoknak és az önkormányzatoknak a lakosság egészségvédelme érdekében arra kell törekedniük, hogy a törvényi kereteken túl is mindent megtegyenek a lehető legmagasabb testi és lelki egészség védelme érdekében. Ezért van az, hogy akadnak olyan kistelepülések, akik egyáltalán nem, vagy csak közigazgatási határukon túlra engedélyezik a mobil-torony telepítését.
dr. Néder Sarolta
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez