Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.16. kedd
Csongor, Joakim
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28755527
   « Vissza

Módosított útépítési szabályok

 « Archívum 
2008. november 12.
 
A 2001-ben megalkotott, az útépítéseket szabályozó rendeletet több ponton módosította az önkormányzat a november 5-én tartott testületi ülésen. 2001-ben még évente 10-12 út épült mindössze, ehhez képest most hatalmas mennyiségű út épül: két év alatt 150 földút kap szilárd burkolatot De a leggazdaságosabbnak tűnő megoldás a tömbösített útépítés, ami azt jelenti, hogy a kivitelező egy „kupacban” építi az utakat, a felvonulás, az építés, a munkaszervezés, a szállítási költségek így a leggazdaságosabbak. Ehhez társul a tömbkiegészítés lehetősége, ami azt jelenti, hogy azok az utcák, amelyek egy tömbhöz kapcsolhatók, akár előrébb is kerülhetnek a jelentkezési sorban. (Ez a tömbösítés okozhat egyéb problémát is, mivel sokkal jobban terheli a lakókat: néha már meg sem tudják közelíteni az ingatlanukat autóval… Innen is, onnan is fel van túrva a környék.)
Szabályozásra került, hogy ingatlanonként egy kapubejárót épít az önkormányzat az útépítés során. Korábban ebből problémák is adódtak, hiszen egyes ingatlanokhoz több kocsibeálló is tartozik, s azok a lakók is csak 45 ezer forint úthozzájárulást fizettek. Mostantól aki több beállót akar, annak meg kell fizetnie a költségeket. A rendeletben szabályozták, hogy az út 4,5 méter széles legyen, mellette Viacolor leálló-padkával (ez az úgynevezett Kovács Péter-dizájn). Keskenyebb út csak akkor épülhet, ha ezt az út adottságai megkövetelik.
Szabályozták a részletfizetés lehetőségeit is. Alapesetben az út-hozzájárulás 3 hónap alatt, három részletben fizethető meg, A 24 havi részletfizetés engedélyezése polgármesteri hatáskörbe került, s különös méltánylást igénylő esetben mód van 45 havi részletfizetésre is, de ez már alaposabb (bizottsági szintű) eljárást igényel. (Kovács Péter polgármester részletesen beszél a szabályozásról a heti interjúban, honlapunkon a Portaszolgálat/Polgármesteri interjú november 7. menüpont alatt.)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez