Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.25. csütörtök
Márk, Márkó, Márkus
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28821645
   « Vissza

Valami bűzlik Cinkotán

 « Archívum 
2008. október 1.
 
Valami bűzlik Cinkotán
Fertelmes fokhagymaszag árasztotta el Cinkota környékét szeptember 19-én. A Szabadföld út menti lakosok azt vették észre, hogy a lakásokba beárad a szag, beivódik a kárpitokba, az udvaron álló autók megtelnek az illattal, s ha az emberek bármi normális (szagtalan) helyre mentek, érezni lehetett a testükből, ruhájukból áradó kellemetlen illatot.
Számos bejelentés érkezett a szaggal kapcsolatban az önkormányzathoz, riadóztatták a katasztrófavédelmet, s a Csatornázási Művek is beszállt a kutatásba, mivel a szag egyértelműen a szennyvíz irányából érkezett. (Tudvalévő, hogy Cinkota főútján halad el az a nagyátmérőjű csatorna, amelyen az agglomerációból megy a szennyvíz a főváros irányába.)
Rövidesen kiderült, hogy a szagos szennyvíz nem fővárosi eredetű, hanem az agglomeráció irányából érkezik. Még aznap szerencsésen sikerült felvenni a kapcsolatot a kerepesi és kistarcsai közös vízmű, a Szilasvíz vezetőivel. A kutatásba ők is beszálltak, s a jól érezhető fokhagymaszagot követve rövidesen eljutottak az egyik iparterület széléig. Itt újabb problémaként merült fel, hogy az ottani rendszernek más az üzemeltetője, ám végül be tudtak jutni a telepre, és sikerült lokalizálni azt a csőszakaszt, ahonnan a szagos folyadék érkezik. Az anyagból mintát vettek.
A szóban forgó végnél tagadták, hogy bármi különlegeset tettek volna – aromagyártással foglalkoznak, s annak bizonyos összetevői időszakosan megjelennek a csatornában is. Korábban eper és vanília illatú volt a kibocsátott szennyvizük, s akkor az ellen senkinek nem volt kifogása, csak most van.
A levett mintát elküldték a laborba, hogy megállapítsák, túllépte-e a cég valamelyik megengedett határértéket. A katasztrófavédelem is megnyugodott, mivel kiderült, hogy a lakosság életét nem fenyegeti valami félelmetes vegyi anyag, csak egyszerűen büdös van – amibe tudvalévőleg nem szoktak belehalni. Kétséges, hogy a laborvizsálat jár-e valamilyen eredménnyel, hiszen a határérték a szagra nem vonatkozik. A cinkotaiak viszont ebbe nem akarnak belenyugodni, hiszen a csatorna nyomvonalán lakók százait keseríti az átható fokhagymaszag. Szerintük ha nincs erre tiltás, akkor változtatni kell a szabályokon. Számos tiltakozó levelet írtak, és sok-sok aláírással eljuttatták az illetékeseknek – hogy milyen eredménnyel, arra mi is kíváncsiak vagyunk. (F)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez