Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28781740
   « Vissza

Rendőrlakók Cinkotán

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. június 20.
 
Így múlik el a világ dicsősége! Valamikor annyi rendőr védte a közbiztonságot a XVI. kerületben, hogy még a Veres Péter úti kapitányság épülete is kicsinynek bizonyult a számukra. Természetesen nem teljesen emiatt, sokkal inkább a kerületen belüli nagy távolságoknak köszönhetően, de tény, nem is olyan régen még Rákosszentmihály (Szent Korona utca – Ságvári utca sarok), illetve Cinkota (Vidámvásár utca – Batthyány utca sarok) önálló rendőrőrsökkel büszkélkedhetett. Az előbbi helyszín több mint 20, az utóbbi pedig több mint 30 rendőrnek jelentette az állandó munkahelyet. Ehhez még hozzávehetjük, hogy Árpádföldön, az Állás utcában is volt egy nem hivatalos – 12-15 rendőrt foglalkoztató – rendőrőrs.
Dr. Markó Attila alezredes, Szik László dandártábornok, Kovács Péter polgármester, Kovács Raymund alpolgármester, dr. Balázs Norbert XVI. kerületi rendőrkapitány és Kolozsi Csaba, a Közrendvédelmi Osztály vezetője a rendőrszállás átadásán Ám a harmadik évezredben bekövetkezett rendőri „demográfiai csökkenés” eredményeképpen ezek az ingatlanok szép lassan kiürültek. Előbb az őrsök költöztek vissza a kapitányság épületébe, majd az ügyelet is megszűnt, később a körzeti megbízotti iroda is megszűnt, s ma már csak a KMB-snek nevezett járőr tart hetenként egyszer fogadóórát ezeken a helyeken. Az Állás utcai faház meg is szűnt, ám a szentmihályi, illetve a cinkotai ingatlanok éveken át üresen árválkodtak. Nos, ezen a helyzeten változtatott a XVI. kerület önkormányzat a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal és a XVI. kerületi kapitánysággal összefogva. A cinkotai épületet – Vidámvásár utca 70., a Batthyány Ilona utca sarkánál –, mely az ott lakók állítása szerint a két világháború között fogadó volt, az önkormányzat 8 millió forintból felújította (belül) és az épületben az egykori őrsi öltözők helyén nyolc rendőr elszállásolására alkalmas szállót alakított ki. Az esztétikus, szépen berendezett szobák mellett az itt lakó rendőrök egy tágas, kultúrált konyhát, női és férfi illemhelyet, illetve egy tágas zuhanyzót kaptak. Ez a szállás gyakorlatilag folytatása a dr. Markó Attila alezredes (korábbi XVI. kerületi rendőrkapitány) által kezdeményezett „Lándzsa utcai programnak”. A fiatal agilis rendőrkapitány ugyanis már Kertvárosi szolgálatának elején kezdeményezte az önkormányzatnál a rendőrlakások kialakítását, amivel szerinte a vidékről Budapestre kerülő fiatal rendőröket hosszú távon a kerületben lehetne tartani. Az első ütemben a még Szabó Lajos Mátyás által vezetett testület öt lakást is a kerületi kapitányság rendelkezésére bocsátott (hármat a Lándzsa utcai lakótelepen, 1-1-t pedig a Miklós és a Baross utcában). Ez a szálláslehetőség pedig június 13-tól újabb nyolccal egészült ki. Ahogy azt a cinkotai rendőrszálló átadásán megtudtuk a nyolc férőhelyes szálláson jelen pillanatban hét rendőr (egy nő és hat férfi) lakik. Ők azok, akik korábban kénytelenek voltak a pünkösfürdői rendőrszálló lehetőségeit igénybe venni. Nos, ahogy azt a cinkotai átadáson jelen levő legmagasabb rangú rendőrtiszt, Szik László dandártábornok, a budapesti főkapitány gazdaságvédelmi helyettese kifejtette, a Kertváros és Pünkösdfürdő között az út oda-vissza majd 50 km, melyet innentől kezdve távban és időben is megspórolhatnak majd a kerületi rendőrök. És, ha jól sáfárkodnak majd az idejükkel, akkor a megspórolt idejükben is majd a köz biztonságát szolgálhatják (például szabadidős rendőrökként).
Dr. Balázs Norbert alezredes, XVI. kerületi rendőrkapitány elmondta, hogy a kerületi rendőrség a többi fővárosi kapitánysághoz hasonlóan 50 százalékos létszámhiánnyal küszködik. (Ezt a problémát a BRFK úgy próbálja orvosolni, hogy drasztikusan – 120-ról 90-re, majd a tervek szerint 78-ra – csökkenti a kapitányságon az álláshelyek számát.) Márpedig ebben a rendkívül nehéz helyzetben különösen fontos, hogy meg tudják tartani a többségében vidékről érkező fiatal rendőröket. Sajnos, ilyenből is kevés van, információink szerint a kertvárosi rendőrkapitányság július 1-től három (!) rendészeti szakközépiskolát végzett járőrrel, és talán egy-két rendőrtiszti főiskolát végzett pályakezdő tiszttel egészül majd ki. Ez pedig nem oldja majd meg a létszámgondokat. A cinkotai szálláson fennmaradt egy férőhely is azért lett fenntartva, hogy oda az újonnan jövő kollégák közül a legjobban rászoruló majd beköltözhessen. Felmerülhet persze annak a lehetősége, hogy mindhárom új rendőr igényelné az egyetlen szálláslehetőséget. Nos, számukra „jó hír”, hogy a cinkotai szállás hölgylakója már jelezte a felettesének, hogy hazakívánkozik – vidéki lakhelyéhez közelebb szeretne dolgozni –, míg az egyik férfi lakó valószínűleg a Lándzsa utca egyik rendőrlakásába költözik majd be, így mindjárt három üres férőhely várja majd az újonnan érkezőket. A cinkotai rendőrszállással kapcsolatos, és mindenképpen a jelenlegi kerületi vezetést, illetve a rendőrkapitányság élén álló fiatal vezetőt dicséri, hogy úgy látszik, a közeljövőben látványosan javulni fog a rendőrség kapcsolata a kerületi polgárőrségekkel. Ennek egyik biztos jele, hogy a polgárőrségek – az árpádföldi, a cinkotai, a mátyásföldi, a Dóra és a rákosszentmihályi – egyaránt visszakapják a rendőrségtől a korábbi irodájukat. A cinkotai polgárőrök például az említett szállás udvari részében található levő kisépületbe költözhetnek majd vissza. Zárásképpen Kovács Péter polgármestertől megtudtuk, hogy az önkormányzat a munka dandárját elvégezve az épületet lakhatóvá tette, ám annak környezetét már az itt lakó rendőrök fogják rendbe tenni. Elvégre az június 13-tól már hivatalosan is az ő otthonuk. (F)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez