Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28784494
   « Vissza

Repeszgránát a tízemeletes házak tövében

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. június 20.
 
A Zsélyi Aladár utcai társasházak mellett műanyag gázcsöveket fektettek le, s ahhoz ásták ki az árkokat, amikor a munkások egy második világháborús gránátot találtak. Hogy bizonyosak legyenek a dologban, kipiszkálták a földből, s az árok aljára fektették, majd értesítették a rendőrséget.
Kiürítették a házakat... A kiérkező rendőrök körülzárták a helyszínt, s egyúttal kiürítették a két tízemeletes házat. Az otthon lévők morogva vették tudomásul, hogy fel kell hagyjanak otthoni tevékenységükkel, s a kordon mögött ácsorogtak, míg a tűzszerészek tették a dolgukat. A néhány kilós gránátot robbanásbiztos módon elszállították, majd a kerület határában felrobbantották – gyutacsot erősítettek hozzá, ami beindítja a robbanást. A régi gránátban kristályosodik a robbanóanyag, és az különösen érzékennyé válik minden külső behatásra – a gránát a gyutacs hatására szép nagyot robbant a kerület határában. Mint azt lapunknak egy hozzáértő helyi rendőr elmondta, a munkások igen rosszul tették, hogy kipiszkálták a gránátot a földből. A kristályosodott robbanóanyag ugyanis akár a mozgástól, akár a környezeti hőmérséklet változásától beindulhat. Ha egy ilyen gránát felrobban, akkor a légnyomástól 80-100 méteres körben kitörik minden ablak, a szétrepülő repeszek pedig kiszámíthatatlan sérüléseket okozhatnak. Ezért teljesen indokolt volt a két tízemeletes ház teljes kiürítése, még ha ez nem is tetszett különösebben a lakóknak.
... amíg dolgoztak a tűzszerészek Az különösen érdekes, hogyan maradhatott észrevétlen a ház építésekor a földben rejlő gránát. Ezek a tízemeletes házak ugyanis cölöpökön nyugszanak, s a cölöpök leverése után csak a pincerésznél emelik ki a földet, tehát nem úgy történik a földmunka, ahogyan az például egy családi ház építésénél szokásos. A XVI. kerület egyébként a második világháború után nem lett „mentesítve”, a fel nem robbant bombák, egyéb robbanószerek most is érintetlenül ott vannak a föld alatt. A XVI. kerület egyébként sokat kapott a második világháborúban, ami részben a mátyásföldi repülőtérnek, részben a hadiüzemként működő Ikarus gyárnak köszönhető. Építkezési szezonban átlagosan két-három hetente kerül elő a földből valamilyen robbanószerkezet, a rekorder eddig egy hatalmas repülőbomba volt, amelyet a Budapesti út Szilas-patak felőli végén, több méter mélyen elföldelve robbantottak fel a tűzszerészek.
Munkások és tűzszerészek Építkezés, árokásás előtt célszerű érzékeny fémkeresővel átvizsgáltatni a területet annak, aki feltétlenül el kívánja kerülni a bombameglepetést. Ha erre nem telik, akkor a földmunka során esetlegesen előkerülő fémtárgyat kellő óvatossággal kell kezelni, s ha felmerül a gyanú, hogy robbanószert rejt a föld, menjenek onnan jó messze, s értesítsék a rendőrséget. (F)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez