Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664208
   « Vissza

Kifüstölték Cinkotáról a hajléktalanokat

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. május 30.
 
Ismerősök invitálták a cinkotai Magtár utca környékére Magdikát és Ferencet, a két hajléktalant mintegy három évvel ezelőtt. Az Erős utca mentén állt egy senki által nem használt kicsi faház, alatta egy erős beton pince. A tulajdonos idős asszony Nagytarcsán élt, a zártkerti ingatlant már egyáltalán nem használta, a fia pedig nem törődött ezzel, volt más dolga is. Magdi és Ferenc beköltöztek, hát, s boldogan éltek az általuk elfoglalt kicsi házban. A környékbeliek nem törődtek velük, leszámítva egy embert, aki időnként arra biciklizett, s ilyenkor soha nem mulasztotta el, hogy szidalmazza a becstelen házfoglalókat. Egy alkalommal meglátogatta őket a zártkert idős tulajdonosa is. Nem is ment be a házba, csak bekiabált a kerítésen kívülről, hogy a fiának adta a lakot, de használják nyugodtan, csak ne romboljanak... A két hajléktalan jól elvolt a hajlékban, s már a dolgaik is kezdtek rendeződni. A férfinek kivették a fél tüdejét, de ennek nyomán rendeződött a nyugdíja, s így már valami ellátásuk is volt. Máskülönben virágot árultak itt-ott, s onnan szereztek pénzt. A hajlékba egyre több új holmi került, amikor megjött januárban a nyugdíjhátralék, Ferenc Magdikát meglepte egy jó meleg bundával is, ne fázzon annyit a hidegben. Az sem jelentett nagy gondot, hogy a víz igen messze volt: a vízművek a környéken leszereltetett minden közkutat, s a Magtár utca végéről a Rádió utcához kellett járni, jó két kilométerre.
Csak a biciklis ember nem hagyta őket békén. Május 18-án is látták a környéken, nagyon nézte őket. Estefelé lehúzódtak a pincébe, mert ott szoktak aludni, holmijaik fent voltak a kis faházban. Késő éjjel valami zajra riadtak fel. Ahogy kinéztek a pincéből, látták, hogy ég a faház. Magdika kirángatta Ferencet a pincéből, merthogy ő a baja miatt nehezen mozgott, s menekültek az égő ház mellől. Magdika saját testével védte beteg párját a tűztől, s eközben a karja és az arca is csúnyán összeégett. Levetették magukat a kerítés tövébe, a budi mögé, és sokkos állapotban onnan nézték, hogy ég el a kis ház, hogy ég el mindenük.
Nem tudni, ki értesítette az éjjel a tűzoltókat, de kijöttek hamar, s eloltották a kis ház maradékát – addigra a pincében is összeégett minden, mert lehúztak az ablakon át a lángok. Az éjszakában valószínűleg nem fedezték fel a kertben megbújt hajléktalanokat. Egy szomszédasszony másnap ment el arra, hogy megnézze a tüzet, s akkor fedezte fel a két sokkos állapotban lévő embert. Véletlen folytán épp arra járt Vidorné Szabó Györgyi, a kerület parlamenti képviselője, aki miután meghallotta, hogy mi történt, értesítette az önkormányzatot. Nemsokára a helyszínre érkezett Kovács Péter polgármester, Csomor Ervin alpolgármester és egy szociális munkás. Intézkedtek, s még aznap délután felállított a polgári védelem egy sátrat a kert területén, abba költözhettek be a hajléktalanok. Mentőt is hívtak hozzájuk, de csak Magdikát vitték el, s őneki sem igen örültek a kórházban, hiszen elégtek az iratai, s így bizonyára nem jár érte pénz. Másnap mentőt hívtak Ferenchez is, de őt is elhajtották iratok nélkül a kórházból. A szomszédasszony vette őket végül gondozásba, vitt nekik ennivalót, adott nekik vizet, ne kelljen ezért kilométereket gyalogolniuk. Így lassan összeszedték magukat.
Csak azt nem értik, hogy miért nem indult rendőrségi vizsgálat a gyújtogatás ügyében. Ha nem jutnak ki a pincéből, meghalnak mindketten, s akkor az már gyilkosság. Lehet, hogy a tűzoltók azt hitték, valaki gondatlanságból vagy szándékosan felgyújtotta a faházat, nem is tudták, hogy ember is volt a kigyújtott házban. Különben is Cinkota mindig híres volt vendégszeretetéről, akkor meg mi ez a gyújtogatás? Olyan kérdések ezek, amelyekre mi nem tudunk válaszolni. Ferenci Zoltán
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez