Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28776687
   « Vissza

A konyhaablakból – Lévai Anikó dedikálta könyvét a Kis Tirolban

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. május 16.
 
Soha nem látott tömeg tolongott a rákosszentmihályi Kis Tirol Vendéglő teraszán, kertjében – mert bejutni már nem lehetett – május 7-én, délután 5 órakor. Parkolásra alkalmas hely is csak a szomszéd utcában volt, onnan loholt a tudósító is, le ne maradjon az eseményről: Lévai Anikó dedikálással egybekötött könyvbemutatójáról. A konyhaablakból címen megjelent új könyv nem mondható hagyományos szakácskönyvnek. „Egy jeles brit filozófus – írja Lévai Anikó a Tisztelt Olvasó-ban – családunk régi barátja, Roger Scruton szerint irányítani – saját és esetenként mások életét – nem felülről, hanem belülről kell. Rólunk már szinte mindent megírtak, és annak az ellenkezőjét is, így ezzel a könyvvel jómagam szerettem volna ablakot – ha csak egy konyhaablakot is – nyitni az életünkre, és bepillantást engedni a jószándékú érdeklődőknek. Bízom benne, hogy nem csupán a következő oldalakon felsorolt, édesanyámtól ellesett, régi vagy új szakácskönyvekben meglelt vagy messzi idegenben tanult ételek elkészítésében lelik majd örömüket, hanem egy kicsit velünk együtt újra átélik azokat a történeteket, amelyeken keresztülmentünk.”
Álljon itt egy rövidke történet ízelítőül: „Tőkés püspök úr egy közös ebédünket követő adomázása során mesélte, hogy az egyik székely falucskában János bácsi, miután tört az úrvacsorai kenyérből, megragadta a hozzá érkező kupát, és jókorát húzott belőle. A hívek türelemmel vártak, de az öreg csak nem akarta abbahagyni az ivást. A tiszteletes egy idő után megelégelte a mohóságot, és a füléhez hajolva dorgálóan odasúgta: – János bátyám, sok lesz! – Mire a bácsi a kortyolgatást egy pillanatra megszakítva így felelt: – Sok itt a bűn is!” A mustár házi készítésének titka Rézi néni 1913-ban megjelent szakácskönyvéből való. Íme: „Főzzünk szüretkor 14 deci jó szőlőmustot egy edényben, habozzuk le szorgalmasan, azután addig forraljuk, míg félig elfőtt. Előbb azonban vegyünk 28 deka mustármagot, törjük finomra, szitáljuk meg (a gyógyszertárakban mustárlisztet is vehetni), és keverjük jól a befőtt mustba. Töltsük ki üvegekbe, dugaszoljuk be jól, a palackok tetejét vonjuk be pecsétviaszkkal. Ezen mustár hűvös helyen egy évig is eltartható.”
Tárnok Mária és Lévai Anikó a könyvbemutatón A könyvbemutatón Tárnok Mária, a XVI. kerületi polgármester felesége beszélgetett Lévai Anikóval, és faggatta a könyv megírásának körülményeiről. Anikó elmesélte, hogy vele is gyakran megesik, hogy valami kimarad főzés közben a receptben felsoroltak közül, mert mindig közbejön valami – ez öt gyerek mellett talán nem is csoda… Természetesen a könyvben szereplő receptek mindegyikét végig kellett főzni, egyrészt a fotózás kedvéért, másrészt az előszó kedvéért: „Ismerős lévén már korábbról Lévai Anikó főztjével – írja az előszóban Szőcs Géza költő –, nagy ravaszul leszögeztem, hogy kizárólag olyan szakácskönyvhöz írok előszót, amelyet nemcsak elolvastam, de végig is kóstoltam a benne leírtakat. És azt kell mondanom: a mostanában eladott könyvek mintájára, amelyekhez már CD-lemezt is szokás mellékelni, az olvasó akkor járna jól – vagy még jobban –, ha hazavihetné az ehhez a könyvhöz mellékelt tormás csukát is, mondjuk. A szerző konyhájának e pazar fogása engem azáltal nyert meg, hogy a csuka, amelynek húsa a kevésbé nemesek közé számít, ebben a kompozícióban csodálatos átlényegülésen, mondhatnám: magasztosuláson megy keresztül. Omlós, minden terhétől megszabadult étek válik belőle, mely úgy vonul át az ember nyelvén, mint a bárányfelhő.” Az évszakok szerint is rendszerezett könyv nem csak hasznos kézikönyv a háziasszonynak, de akár egy kényelmes karosszékben lapozgatva is igen szórakoztató olvasmány. „Olyan történeteket fűzök bele – mondta Anikó – amelyeket a gyerekeknek szoktam főzés közben mesélni…” A természetes stílusban, őszintén, lendületesen megírt könyv gazdag illusztrációival, jól olvasható, ízléses kivitelével mindenki könyvespolcán méltó helyet foglalhat el, függetlenül attól, hogy ki melyik párt híve. Anikó a rövid bemutató után inkább a dedikálásra szánta az időt, s látván mi vár rá, pajkosan megjegyezte: nagyon gyorsan tudok ám írni! Azért így is este 9 óra lehetett, mire mindenki – aki ezért jött – az ő kézírásával gazdagabban vihette haza a könyvet. Lévai Anikónak még az utolsó dedikálásoknál is volt egy-egy kedves szava a sorukat türelmesen végigálló vendégekhez. Fáncsi Zsuzsa, a Batthyány utcai Kis Tirol tulajdonosa pedig előrelátóan egy kis harapnivalóval is készült a megéhezett sorbanállók legnagyobb örömére… Szőke Kati A könyv a Jokerex Kiadó gondozásában jelent meg. (Tel: 269-4002) A könyv megrendelhető postai úton, vagy a www.jokerex.hu honlapon.
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez