Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.05.08. szerda
Mihály
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28919272
   « Vissza

Épül a mátyásföldi uszoda

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. május 16.
 
Igazi mérnöki bravúr színhelye lett az Erzsébet-ligeti uszoda építése május másodikán. Magyarországon még soha nem alkalmazott méretű fa tetőszerkezeti elemeket emeltek a helyükre az uszoda betonszerkezetén. A nagy eseményt jelentős sajtóérdeklődés kísérte, s a beemelésre eljött Kovács Péter polgármester (képünkön az építésvezetővel), Rátonyi Gábor, a kerületi uszodákat működtető kft. vezetője, valamint sok képviselő, és még több újságíró, riporter.
Bár a jelentős építkezésen több toronydaru is dolgozik, ezek egyike sem alkamas arra, hogy a 12 tonna összsúlyú fatartókat a helyükre emelje. Ehhez a munkához nagy teljesítményű mobildarut bérelt a kivitelező, az Exkluzív Bau Kft.
Magyarország legnagyobb fesztávú fa tartószerkezeti födém­elemeinek beemelésével folytatódott az uszodaépítés az Erzsébet-ligetben. A Székesfehérváron legyártott fa tartók ugyan könnyű (svéd) fából készültek, ám a méretre vágott, átlapolt léceket műgyantával kötötték egymáshoz, s a kimerevítésről több acél-elem is gondoskodik. Ennek eredménye a jelentős súly, amely akár 10-15 személyautó egyszerre történő megemelésével egyenértékű. A darukról pedig tudni kell, hogy a névleges emelési teljesítményüket közvetlenül maguk mellett tudják csak teljesíteni, s ahogy növekszik a gémkinyúlás, úgy rohamosan fogy az emelési képesség. Ennek tudható be, hogy a 12 tonnás (szélső) elemek beemeléséhez 120 tonnás (névleges teljesítményű) darut kellett hívni, amely így is csak két lépésben tudta a 30 méteres fa tartókat a helyükre emelni (közben egyszer át kellett neki tappancsolni, hogy az uszodatér fölé normálisan be tudjon nyúlni). Tízszeres teherbírással így is csak a szélső födémelemeket lehetett a helyükre tenni, a belső részen lévő tartókat a nagy gémkinyúlás miatt csak egy 400 tonnás autódaru-bajnok tudja majd beemelni. A nagy igyekezet megéri a fáradságot, hiszen – mint azt Kovács Péter polgármestertől megtudtuk –, a faszerkezet belülről, az uszodatérből is látható lesz majd. A faszerkezetet egyébként a kivitelező víz- és hőszigeteli, ezt követően törhetetlen polikarbonát-elemekkel borítja, melynek köszönhetően az uszodában a természetes fény lesz majd az uralkodó.
A helyszínen megtudakoltuk, hogy hol is tart az építkezés. Az erzsébet-ligeti uszoda ugyanis köztudottan egy feszes határidejű beruházás, ahol a határidőt kötelező betartani. Az Európai Unió ugyanis csak akkor fizeti ki a kb. 900 millió forintos támogatást, ha az épület műszaki átadására október 31-ig, a projekt pénzügyi zárására pedig december 31-ig sor kerül. Amennyiben csúszás történne, úgy a kerület gondolkodhatna pótlólagos pénzügyi forrásokon. A megrendelő (az önkormányzat) tehát szigorú munkafelügyelőként naponta ellenőrzi a munkálatokat, a kivitelező pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a feszített tempót egy éven keresztül tartani tudja. A szerkezeti munkálatok terén nincs is semmi probléma, a falak addigra készültek el, amikorra kellettek, és a tetőszerkezet is időben a helyére került. Ám, a belső munkálatok, különösképpen a villanyszerelések terén már némi csúszás tapasztalható. Ez azonban behozható, és a kivitelező ígéretet is tett arra, hogy az elkövetkezendő hónapokban utoléri a terveket. Az Erzsébet-ligetben egyébként lázasan folyik a munka: végéhez közeledik a Lawn Tennis Club épületének korhű felújítása, épülnek a lelátók az MLTC focipályáján. Folyamatos a liget zöldfelületének és útjainak felújítása. A képviselő-testület a május 2-i ülésen határozott arról, hogy mely vállalkozó kezdheti meg azonnal a színház és a mellette levő lepényépület felújítását. (S)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez