Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663765
   « Vissza

Sportkülönlegesség ínyenceknek

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. április 18.
 
Volt egyszer egy sportvezető, Szuh Csaba, a Budapesti Tornaszövetség főtitkára, aki a torna, a sport és a mozgás népszerűsítése érdekében kilenc évvel ezelőtt létrehívott egy sportrendezvényt, mely stílszerűen a Csupa Izom Vidámság Torna, azaz a CSIVIT fantázianevet kapta. És volt egy iskola, a rákosszentmihályi Kölcsey Ferenc Általános Iskola, melynek diákjai Nyolczas Péter testnevelő vezetésével kilenc évvel ezelőtt csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez. Sőt, nem csak csatlakoztak, hanem főszereplői is lettek. De mi is az a CSIVIT? Egy olyan sportesemény, amely semmi extra képességet nem igényel. Mindössze csapatfegyelemre, némi kitartásra és elszántságra van szükség. Ez pedig minden átlagos képességgel rendelkező diák számára megtanítható. A rendezvény az elmúlt kilenc esztendőben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami ma már nem csak az országos döntő, hanem a helyi (kerületi) és a területi versenyek színvonalán is észrevehető. A forgatókönyv minden esetben – selejtezők, elődöntők, döntők – ugyanaz: a húszfős csapatoknak három korcsoportban 1-2, 3-4 és 5-6. évfolyamon öt-öt feladatot kell teljesíteniük. Az elsőben 15 diáknak egyszerre kell egy megadott időre gimnasztikáznia, a második fordulóban következik a szinkron-szekrényugrás (három svédszekrényen 5×3 diák), majd ugyanebben a leosztásban a harmadik fordulóban cigánykerekezniük kell a résztvevőknek. A verseny ezen részében elsősorban az összehangoltságon, precizitáson van a hangsúly, a hátralevő fordulókban azonban az erőnek, gyorsaságnak és ügyességnek is nagy szerep jut. A negyedik fordulóban ugyanis kötélre kell mászniuk a gyerekeknek. A 4,5 méter hosszú kötélen a résztvevő csapatok minden tagja megmérkőzik a többi csapat egy-egy tagjával. Ebben a fordulóban az a csapat győz, amelyik a végelszámoláskor a legkisebb helyezésszámmal rendelkezik. Az utolsó forduló is igazi csapatmunkát követel: a kötélhúzásban ugyanis 16 fős csapatok mérkőznek egymással. Aki győz, továbbmegy, aki veszít, az kiesik. (A szervezők a sorrenden módosíthatnak, ám a feladatok végrehajtásán nem.)
A Kölcsey Ferenc Általános Iskola a CSIVIT kilencéves története folyamán minden esztendőben hazahozhatta az abszolút győztesnek járó vándorkupát. Mivel három győzelem után a kupa a győztes tulajdonába kerül, elmondhatjuk, hogy a szervezők dolgát rettentően megnehezítette a szentmihályi iskola. Két vándorkupát ugyanis már elhódított a csapat, és jó úton halad afelé, hogy a harmadikat is megkaparintsa. Ha idén is sikerülne nyerni az országos nagydöntőben, akkor már a jelenlegi, tehát harmadik vándorkupát sem kellene visszaadnia. A történeti hűség kedvéért el kell mondani, hogy a Kölcsey minden esztendőben nagyobb bravúrt hajt végre, hisz kilenc évvel ezelőtt még csak tíz iskola vetélkedésében kellett az élen végeznie, ám idén már közel nyolcvan intézmény szállt harcba a végső győzelemért. A XVI. kerület azonban nem csak a Kölcsey jóvoltából, hanem a kerületi iskolák aktivitása miatt is első helyen áll a CSIVIT képzeletbeli ranglistáján. Az április 13-i kerületi selejtezőn ugyanis a Hősök terei iskola mellett a Táncsics, a Centi, a Lemhényi és a Bornemisza is képviseltette magát. Ekkora érdeklődéssel pedig egyetlen település sem büszkélkedhet. A Centenáriumi Általános Iskola tornacsarnokában ennek megfelelően rengetegen voltak a kerületi fordulóban. A rendkívül jó hangulatú és látványos rendezvényen a papírformának megfelelően a Kölcsey csapatai végeztek az élen, de szemmel láthatóan a többi csapat is hatalmasat fejlődött a tavalyi évhez képest. Jövőre tehát nem lesz könnyű dolga a Nyolczas-legénységnek, akikre addig is nehéz feladatok várnak még. Először ugyanis május 16-17-én a Százház utcai sportcsarnokban megrendezendő területi döntőben, aztán remélhetőleg a június 6-7-i Palatinus-strandon zajló országos döntőben kell majd bizonyítaniuk ügyességüket.
– Hogy mi a titok? A csapatszellem – avatott bennünket a részletekbe Nyol­czas Péter, a győztes csapat vezetője. – A gyerekeink szinte már óvodáskorban megtanulnak ugrani, kötélre mászni, ami rendkívül nagy előnyt jelent a számukra. Emellett az iskolánkban nagy hangsúlyt helyezünk az összetartásra, egymás segítésére és biztatására is. És ez nem csak a diákjainkra, hanem a tantestületünkre is igaz. Idén például valamennyi korosztályos csapatunk mellett két-két kollégám tevékenykedett, és az igazgatónőnk valamint a szülők népes csapata már a kerületi fordulóra is elkísért bennünket. Ilyen háttérrel, pedig lehet eredményesen dolgozni. (M)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez