Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663133
   « Vissza

Takarék-üzemmódban az önkormányzat

 « Cikkek és hírek 
2022. december 8.
 

  Drasztikus áremelkedésekkel kénytelen számolni a XVI. kerületi Önkormányzat – tudtuk meg Kovács Péter polgármestertől. Mint elmondta, az idei évben a Belügyminisztérium egy előzetes tájékoztatást kért tőlük, hogy milyen rezsiárakkal számolnak 2023-ra. Az előzetes becslések szerint a 2021. évi rezsiár az önkormányzati intézmények vonatkozásában 150 millió forintról 2 milliárd 150 millió forintra emelkedne. 

   A gáz- és az elektromos energia áremelkedésének üteme azóta valamelyest mérséklődött, de még így is öt-tízszeres áremelkedéssel kell számolni, márpedig ilyen mértékű rezsinövekedést a költségvetés nem bír el. Emiatt takarékossági intézkedésekre készült javaslat, melyről a közelmúltban döntött az önkormányzat képviselőtestülete. 

  Ennek legfontosabb eleme, hogy jövő év januártól májusig bezár a mátyásföldi uszoda, ami 140 millió forint energiamegtakarítást jelent. A szentmihályi uszoda viszont nyitva lesz, és mivel a környék összes uszodája bezár télire, így ott a bevételek növekedése várható. A bezárás ideje alatt az uszodában az energiahatékonyságot javító beruházásokat terveznek, és elvégeznek több elmaradt felújítást is.

  Szintén bezár a Szentmihályi Kulturális Központ. Az Erzsébetligeti Színház nyitva lesz, a tetőre napelemes rendszert telepítettek, ami javítja az energiafelhasználást. Miután a környéken az összes kulturális intézmény bezár télire, így bevételnövekedés is várható. 

   A polgármesteri hivatal munkarendje megváltozik, péntektől vasárnapig zárva tart, hét közben viszont a munkaidő meghosszabbodik. A Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ három épületében csak temperáló fűtés lesz, a munkatársak egy elkülönített épületrészben dolgoznak, ahol árammal fűtenek. 

kepfile

Ünnepélyes óvodaudvar-átadás a Szent Korona utca 53-57. alatti óvodában: itt a teljes épület hőszigetelt, a tetőn napelemes rendszer van – ez az egyik leggazdaságosabb épület

   A Rákosmenti Mezei Őrszolgálatnál maximum 18 fok ban lesz korlátozva a fűtés.

 A gyermekintézményekben (bölcsőde, óvoda), az időseket ellátó intézményekben, illetve a szakrendelőben nem terveznek a jelenleginél szigorúbb energiatakarékossági intézkedéseket. A Kerületgazda Szolgáltató szervezetnél hőszigetelték az egyik épületet, a főépületre napelemeket telepítették és ott a gázfűtést fatüzelésre váltották.

 Az önkormányzat összes intézményére elkészült egy energiahatékonysági intézkedési terv, ami jelentős költségcsökkenéssel járna. Ennek teljes megvalósítása 2,8 milliárd forint beruházást jelentene, ehhez állami támogatást kér az önkormányzat. Saját erőből ott terveznek fejlesztéseket, ahol az a legnagyobb energiamegtakarítást eredményezi.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez